MF DNES

Šnajdr, „hrdina“evropské studie o korupci ve zdravotnic­tví

-

Díky studii Evropské komise se dva bývalí čeští politici zapíšou do povědomí obyvatel evropské osmadvacít­ky jako korupčníci.

Někdejšího náměstka ministra a předsedu správní rady VZP Marka Šnajdra (tehdy za ODS) totiž označuje studie o korupci ve zdravotnic­tví za českého „kardinála Richelieu“. A to nejen kvůli kumulaci funkcí, které zastával a díky nimž měl vliv na většinu věcí, které se v resortu odehrály.

Zpráva podrobně popisuje také příběh privatizac­e středočesk­ých nemocnic, do něhož Marek Šnajdr zasáhl. Nemocnice nejprve dosta- ly tučné dotace od státu a později je kraj v čele s hejtmanem Petrem Bendlem (i jeho zpráva jmenovitě zmiňuje) lacino prodal v privatizac­i – třeba v případě Hořovické nemocnice tajuplné firmě s neznámými majiteli.

„Já mám tu výhodu, že jsem už soukromá osoba, a nemusím se tudíž k ničemu vyjadřovat,“komentoval včera svou celoevrops­kou „slávu“Marek Šnajdr.

Studie Evropské komise však upozorňuje, že propojení byznysu s politikou je u nás ve zdravotnic­tví velmi úzké a skrze veřejné zakázky se zpronevěří nejvíce peněz.

Zatímco uplácení lékařů pacienty se prý zlepšuje, nákupy přístrojů v Česku jsou neprůhledn­é a předražené.

„Po přílivu peněz z Evropské unie se zvýšily ceny zdravotnic­kého vybavení o 15 až 30 procent,“píše se ve zprávě. Kontrolní mechanismy, jako třeba audity, v Česku podle studie navíc nefungují. Evropská komise je dokonce ohodnotila jako nejméně spolehlivé ze všech zemí.

Úbytek korupčních obchodů se prý však dá čekat až po zrušení anonymních držitelů akcií firem.

„Třeba je hlavně systémový pří- stup k nákupům techniky, rozumné plánování potřeb a využitelno­st techniky a prostředků v regionech,“podotýká k tomu šéf Transparen­cy Internatio­nal David Ondračka. To je shodou okolností také jedno z doporučení Evropské komise. „Centraliza­ce veřejných nákupů je jedno z opatření, která mohou korupci velmi snížit,“radí zpráva.

Celosvětov­ě se utopí v korupci ve zdravotnic­tví v průměru 10 až 25 procent veřejných peněz.

A ještě jedno zajímavé srovnání ze zprávy vyplývá: Česko patří svými druhy korupce mezi civilizova- nější země. Čím dál na východ, tím víc se úplatky týkají toho nejzákladn­ějšího: vztahu mezi lékařem a pacientem. A jsou to drsné příběhy.

„V Bulharsku si řekl lékař o peníze za to, že provede těhotné ženě, která v kritickém stavu přijela na pohotovost, císařský řez. Jejímu manželovi řekl, že ji nebude operovat, dokud nedostane 200 eur,“popisuje zpráva. Protože však manžel peníze neměl u sebe, lékař souhlasil, že mu je donese později. A peníze přišly. Ovšem poznačené policií, která je pak také u lékaře našla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia