MF DNES

Hanobí vlajku umělec, nebo Dsss?

-

Výtvarník Tomáš Rafa dostal od radnice Prahy 7 pokutu za hanobení státní vlajky, protože na ni umístil romský znak a českého lva.

Případ má však ještě jeden rozměr. Na Rafu podali kvůli pražské výstavě česko-romských vlajek trestní oznámení členové krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlno­sti (DSSS). Přitom se partaj, která útočí na Romy a jejíž členové se často zpovídají z rasismu, dopustila obdobného prohřešku. Před volbami vyrobila plakát vyzdobený českou vlajkou, na níž je napsané předvolebn­í heslo – navíc s hrubkou.

Podle zákona se na vlajku nesmí nic psát a nelze na ni umisťovat žádné obrázky nebo symboly. Na rozdíl od výtvarníka však „dělníkům“nejspíš nehrozí pokuta. Kus vlajky totiž ustřihli.

„Potíž je v tom, že pokud udělají vlajku trošku jinou, třeba modrý klín o něco zmenší, tak už to není státní vlajka,“říká soudní znalec Zbyšek Svoboda, který pracoval také na případu Rafy.

„Plakát patrně vyrobil náš příznivec, za to strana nenese odpovědnos­t,“tvrdil nejdříve šéf DSSS Tomáš Vandas. Ve skutečnost­i je však pod ním podepsaný tiskový odbor. „Pokud někdo na státní vlajku napíše název města, tak si myslím, že to není nic špatného, ale pokud někdo vlajku hanobí pracikánsk­ými symboly, tak to považuji za nevkusné,“dodal Vandas.

Výtvarník Rafa se proti pokutě odvolal, protože je přesvědčen­ý, že nic špatného neprovedl.

„Jestli je umělecká vize harmoničtě­jšího soužití majoritní společnost­i s menšinou hanobením, tak proč potom není hanobením, když si někdo tento symbol přivlastní a hlásá pod ním rasistická hesla?“podporuje Rafu Zuzana Štefková, kurátorka Galerie Artwall, která výstavu vlajek uspořádala. Slovenský umělec podotkl, že považuje za skandální, když extremisté prostředni­ctvím úřadů zastrašují umělce propagujíc­í toleranci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia