MF DNES

Plaváčka přinesla řeka v krabici

-

(jpa, zk) Na světě je teprve sedm až osm týdnů, ale už má za sebou životní drama. Nedobrovol­ně si vyzkoušelo plavbu po říčce Jihlávce v krajském městě Vysočiny.

Štěně, které je křížencem německého ovčáka, někdo strčil do papírové krabice a položil na hladinu.

„Našlo se v části řeky, která protéká lesoparkem Heulos. Dostalo se k nám. Je to asi ten případ, kdy se někdo zbavoval nechtěného vánočního dárku nebo zkrátka štěňat, která nemůže udat,“domnívá se ředitel jihlavskéh­o útulku Aleš Toman. Právě tam přítulné mládě 30. prosince přijali. Říkají mu Plaváček – podle slavné pohádky o princi, který přežil v košíku cestu po řece. Plaváček byl za loňský rok posledním psem, kterého v útulku v areálu bývalých kasáren na Pístově přijali. Celkem vloni zaevidoval­i 285 hafanů, momentálně jich v kotcích mají devatenáct. „Hodně psů se během roku vrátilo původním majitelům a dost jich také našlo nové pány,“řekl Toman. I pro Plaváčka by chtěli najít novou „smečku“. „My se samozřejmě zatím o štěně postaráme, ale ono by mělo najít svou rodinu,“pravil muž, který v minulosti pracoval jako zoolog v zooparcích.

Zbavit se zvířete tím, že ho člověk pustí v krabici po řece? To považuje Toman za velice nešťastné. „Vždy je lepší zajít se psem přímo do útulku než takto necitlivě mládě pohodit,“zdůraznil. Do výběrového řízení na post ředitele Ústavu pro studium totalitníc­h režimů se přihlásilo pět kandidátů. Současná šéfka Pavla Foglová mezi nimi není. Komise posoudí jednotlivé zájemce anonymně. (zt) Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský zrušil průzkumné území Kraví hora na Žďársku, kde se měla ověřovat možnost vybudování hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva. (mkk)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia