MF DNES

Do čela Indie se může vrátit dynastie Gándhí

Největší demokracie světa mění vedení. Indický premiér Manmóhan Singh v nadcházejí­cích volbách nebude kandidovat a uvolní tak cestu pro Ráhula Gándhího, následníka slavné indické vládní dynastie.

-

„Na tiskové konferenci Manmóhana Singha je zřejmě nejlepší, že k ní vůbec došlo,“neodpustil­i si sarkasmus novináři indického zpravodajs­kého serveru Firstpost.com. A podobné reakce kralovaly i na sociálních sítích. Včerejší Singhovo vystoupení před novináři bylo totiž teprve třetí svého druhu za celých deset let, co stojí v čele indické vlády.

Důležitost jeho prohlášení však odpovídala této „střídmosti“ve vystupován­í. „V nadcházejí­cích volbách kandidovat nebudu,“oznámil jedenaosmd­esátiletý premiér. V době, kdy se straně Indický národní kongres, úzce spjaté s dynastií Nehrú-Gándhí, příliš nedaří, vyjádřil naději v kontinuáln­í vládu koalice vedené touto nejstarší indickou politickou stranou.

„Ráhul Gándhí má mimořádné renomé k tomu, aby byl nominován jako kandidát. Doufám, že naše strana takové rozhodnutí ve správný čas učiní,“uvedl Singh bě- hem svého devadesáti­minutového projevu.

Podle spekulací indických médií oznámí strana jméno kandidáta na post ministersk­ého předsedy do konce ledna. O tom, že to bude právě Ráhul, není příliš pochyb. Třiačtyřic­etiletý politik je už nyní číslem dvě v „rodinné“straně Indický národní kongres (INK), jejž vede jeho matka Sonia Gándhíová. Tento nejmladší potomek legendární dynastie přezdívané indičtí Kennedyové sdílí s končícím premiérem Manmóhanem Singhem plachost ve vystupován­í před médii.

Kritici pohlednému a zatím stále svobodnému politikovi vyčítají nedostateč­né zkušenosti i to, že prý doposud neprokázal odpovída- jící nadšení vůbec indický kabinet vést.

Do politiky přitom Ráhul vstoupil už před deseti lety jako poslanec za nejlidnatě­jší indický stát. Ale nebylo o něm příliš slyšet. Američtí diplomaté jej tehdy v depeších zveřejněný­ch serverem Wikileaks popsali jako „prázdný oblek“, tedy jako někoho, kdo ve skutečnost­i žádný vliv nemá.

Místo zástupce šéfa INK přijal Ráhul před rokem a zaměřil se přitom na omlazení a změny ve straně, která bývá označována za těžkopádný kolos. Korupční skandály, které INK poškodily nejvíce, však nedokázala odvrátit ani Ráhulova tvář a strana dál ztrácí na popularitě.

Ráhulovi bylo dvacet let, když jeho otec Radžív zemřel při atentátu. Stejný osud potkal i jeho babič- ku, dvojnásobn­ou premiérku Indíru Gándhíovou. Proto nejmladší potomek slavného klanu prožil většinu života obklopen ochrankou. S tou bývá viděn i dnes, nejčastěji v luxusních restaurací­ch nebo na sportovníc­h událostech v Novém Dillí. „Babička i otec zemřeli násilnou smrtí. Mě to možná čeká zítra. Ale nemyslím na to,“uvedl v říjnu v jednom ze svých vzácných projevů.

Ráhula, pokud jej strana skutečně nominuje, čeká hodně práce s napravován­ím pověsti INK. Na paty mu nejvíce šlape opoziční Indická lidová strana (BJP), která v posledních lokálních volbách sklízela největší úspěchy.

V indické metropoli Dillí, symbolu zkorumpova­ných úředníků, drtivě zvítězila (teprve po roční existenci) Strana obyčejných lidí (AAP), která má za cíl zamést s korupcí. Jak vidno, Indům dochází trpělivost. Tradice netradice.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia