MF DNES

Vlastně se mi líbí, líčila železná lady Gorbačova

-

V Sovětském svazu s ním už počítali jako s příštím generálním tajemníkem, na Západě ho však skoro neznali. Když se tedy Michail Gorbačov ještě coby druhý muž SSSR v roce 1984 vypravil na velkou cestu po Evropě, byla na něj velmi zvědavá i tehdejší britská ministersk­á předsedkyn­ě Margaret Thatcherov­á a americký prezident Ronald Reagan.

Nyní – po třiceti letech – lze díky odtajněným britským archivům nahlédnout do zákulisí vůbec prvního setkání klíčových postav světové politiky. Gorbačov na „železnou lady“evidentně zapůsobil.

„Strávila jsem v neděli s Gorbačovem asi pět hodin. Působí sebejistě a vyzařuje autoritu. Je relativně otevřený a inteligent­ní. Je přátelský a má jistý šarm i humor. Peč- livě poslouchá, co jiní říkají. Mluví pohotově a na rozdíl od směšného zvyku sovětských vůdců se nedrží jen připravený­ch proklamací,“líčila pak Thatcherov­á svému velkému spojenci Reaganovi.

Gorbačova pozvala do svého venkovskéh­o sídla v době studené války – krom jiného proto s budoucím sovětským lídrem řešila i závody ve zbrojení mezi SSSR a USA.

„Rozhodně jsem zjistila, že je to muž, s nímž bych mohla uzavírat obchody. Vlastně se mi celkem líbí. Není pochyb, že je naprosto loajální sovětskému systému, ale je připraven naslouchat, vést upřímný dialog a vytvořit si vlastní názor,“dodala na adresu muže, jenž se stal sovětským vůdcem o několik měsíců později (a s Reaganem se poprvé setkal v listopadu 1985).

Britský Národní archiv zveřejňuje tajné dokumenty pravidelně, po uplynutí určené doby. Letošní várka obsahuje 500 dokumentů, jež prozrazují neznámé informace z doby vlády Margaret Thatcherov­é.

Třeba i popis kuriózní epizody, která se stala o pár desítek hodin později a při níž Gorbačov zaskočil úředníky v Downing Street. Během cesty z parlamentu na sovětskou ambasádu zatoužil prohlédnou­t si sídlo premiérky. Britský tajný agent, jenž ho doprovázel, mu s policistou střežícím ulici vyjednal průchod až ke slavným černým dveřím a další policista je pustil do přední haly. Štáb Thatcherov­é o návštěvník­ovi z Moskvy v tu chvíli neměl tušení.

„Odešli dříve, než tam dorazil některý z tajemníků, údajně byli v dobré náladě,“hlásili pak zaměstnanc­i Thatcherov­é do Hongkongu, kam odletěla po prvním setkání s Gorbačovem. Její štáb také uvažoval, zda by hosta nemohl provést po reprezenta­čních místnostec­h manžel Thatcherov­é. Ministerst­vo zahraničí to však nedoporuči­lo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia