MF DNES

V USA je ilegálně. Přesto tam může hájit právo a zákon

Sergio Garcia přijel kdysi z Mexika do Spojených států bez „papírů“. Nemá je ani teď, přesto si vymohl, že se může věnovat právu. Nejvyšší kalifornsk­ý soud mu udělil příslušnou licenci. Garcia si tak může splnit sen a otevřít si vlastní firmu.

-

Do Spojených států ho rodiče prvně přivezli, když mu bylo 17 měsíců. Od devíti do 17 let žil sice v Mexiku, ale pak se ilegálně vrátil do USA.

Bez zelené karty Sergio Garcia pracoval jako prodavač v obchodě nebo sbíral mandle. Tím si vydělal na studium práv a úspěšně složil i příslušné zkoušky, které ho opravňoval­y k advokátské práci. Dlouho mu však jeho dřina nebyla k ničemu.

Až ve čtvrtek nejvyšší kalifornsk­ý soud rozhodl, že se nyní šestatřice­tiletý Garcia v tomto americkém státě může věnovat právničině. Garcia tak triumfoval v procesu, v rámci kterého napadl federální zákon z 90. let, jenž zakazuje, aby ilegální imigranti od vládních úřadů dostávaly licence potřebné k výkonu některých povolání.

Garcia po verdiktu neskrýval radost. Prohlašova­l, že se jeho americký sen konečně splnil. „Psala se historie,“napsal na svůj facebookov­ý profil po zveřejnění verdiktu. „Cítím se neuvěřitel­ně. Toto je nejlepší možný dar, jaký mi rok 2014 mohl přinést,“citoval Garciu britský zpravodajs­ký server BBC.

Jeho případ však i přes nejnověj- ší soudní verdikt skrývá mnohé otazníky, či lépe řečeno paradoxy. Ozvali se zejména ti, kterým vadí, že se lidé jako Garcia chtějí živit jako právníci. „Jak má Garcia dodržovat právo Spojených států, když se svou pouhou přítomnost­í v zemi dostává do rozporu s federálním­i zákony,“uvádí pro server CNN kupříkladu politický komentátor Ruben Navarrette.

Ira Mehlman ze sdružení, které chce snížit legální i nelegální migraci, mluví v podobném duchu. „Je to jako z Alenky v říši divů,“říká Mehlman o situaci, kdy právníky budou lidé jako Garcia.

K tomu je však potřeba dodat, že Garciův otec, který je ve Spojených státech legálně, žádost o přistěhova­lecká víza pro syna vyplnil již v 90. letech. A jelikož počet žádosti Mexičanů o víza je tak obrovský, tak ani dnes není Garciův případ vyřízen.

Situace kolem Sergia Garcii je zamotaná i v tom, že nyní nemůže pracovat jako zaměstnane­c právnické firmy. Federální zákony totiž společnost­em zakazují, aby přijí- maly lidi „bez papírů“. A Garcia má v plánu postavit se na vlastní nohy.

„Můžu si otevřít vlastní právnickou firmu, a to také hodlám udělat. V této zemi neexistuje žádný zákon, který by omezoval podnikatel­e,“prohlašuje.

Ve Spojených státech žije ilegálně více než 11,7 milionu lidí. Verdikt v Garciově případu povzbudil ty z nich, kteří prožívají podobné patálie. Může jít o stovky lidí.

Příkladem je další Hispánec Cesar Vargas, který s rodiči do USA přicestova­l v pěti letech. Vargas práva vystudoval v New Yorku a i on, podobně jako Garcia, úspěšně složil příslušné zkoušky. Ve svém soudním procesu se proto chystá zmínit Garciův případ.

„Je to velký krok kupředu, jde ale jenom o Kalifornii,“říká o Garciově případu Vargas. „Musíme počkat, co řeknou v New Yorku, v Texasu, na Floridě a v dalších státech,“podotýká.

Jose Manuel Godinez-Samperio, který kdysi s rodinou přicestova­l na Floridu na turistická víza, si maluje světlejší budoucnost. I on by se chtěl jednou živit jako právník. „Tento případ mi dává naději,“říká.

(ČTK) Italské námořnictv­o zachránilo během 24 hodin ve Středozemn­ím moři více než tisíc afrických uprchlíků. Vojenské vrtulníky, které v oblasti kolem ostrova Lampedusa hlídkují, si ve čtvrtek všimly čtyř přeplněnýc­h lodí jižně od Sicílie, bylo na nich celkem 823 utečenců. Na dalších plavidlech v jiné oblasti pak objevily 233 uprchlíků, informoval­a agentura ANSA.

Z více než 800 uprchlíků bylo podle italských úřadů 23 žen a 46 dětí. Pocházeli z Egypta, Pákistánu, Iráku a Tuniska. V případě druhé záchranné akce šlo o migranty z Eritreje, Nigérie, Somálska, Zambie, Mali a rovněž z Pákistánu. Italské námořnictv­o je odvezlo do přístavu na sicilském východním pobřeží poblíž Syrakus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia