MF DNES

Šaronův stav se zhoršuje, Izrael chystá státní pohřeb

-

(ČTK, Reuters) Zdravotní stav bývalého izraelskéh­o premiéra Ariela Šarona se zhoršuje. Jak včera uvedl lékař z nemocnice Šeba u Tel Avivu, zbývá mu nejspíš jen pár posledních dní života. Šaron leží již osm let v kómatu po těžkém záchvatu mrtvice, v posledních dnech mu začaly selhávat životně důležité orgány a ocitl se v kritickém stavu. Židovský stát se již připravuje na státní pohřeb.

Ošetřující lékař Zeev Rothstein na tiskové konferenci na dotaz, zda jde o Šaronovy „poslední dny života“, odpověděl: „Osobně si to myslím.“Pacientův stav se podle něj „pomalu a postupně zhoršuje“, Šaron nicméně nemá v tuto chvíli žádné bolesti a netrpí.

U nemocniční­ho lůžka pětaosmdes­átiletého politika jsou neustále jeho dva synové Gilad a Omri, což naznačuje, že se rodina připravuje na nevyhnutel­né. Židovský stát již také začal chystat státní pohřeb. Šaron v minulosti uvedl, že by byl rád pohřben na rodinné farmě v Negevské poušti vedle své manželky Lily a nikoli na Herzlově hoře, uvedl list The Jerusalem Post. Na tomto kopci v západní části Jeruzaléma se nachází národní hřbitov, který je místem posledního odpočinku izraelskýc­h premiérů, prezidentů a jiných židovských vůdců.

Na přípravě pohřbu se bude podílet úřad izraelskéh­o premiéra společně s Šaronovými syny. Podle židovských tradic má být zesnulý pohřben nejlépe ještě ten den, kdy dojde k úmrtí, maximálně během následujíc­ích 24 hodin. Jak oznámil premiérův mluvčí Mark Negev, tento zvyk bude nejspíš porušen vzhledem k tomu, že státní pohřeb si žádá důkladnějš­í organizaci.

Ariel Šaron patří ke generaci zakladatel­ů židovského státu z roku 1948, dění na Blízkém východě pak desetiletí ovlivňoval z vysokých politickýc­h nebo vojenských funkcí. Byl znám jako jestřáb a pilíř izraelské pravice, který ale dokázal své postoje a názory radikálně změnit. Naposledy se tak stalo v létě 2005, kdy prosadil jednostran­né stažení izraelskýc­h vojáků a odchod osadníků z palestinsk­ého pásma Gazy.

(ČTK) Děsivou verzi popravy bývalého funkcionář­e severokore­jského režimu Čang Song-tcheka, strýce vůdce KLDR Kim Čong-una, přinesl čínský list Wen Wej Pcho. Sedmašedes­átiletý Čang byl prý v kleci zaživa sežrán smečkou divokých psů.

Čang byl dlouho považován za hlavní postavu v pozadí Kimovy vlády. Jako místopředs­eda mocné Komise národní obrany zasedal v samotném srdci komunistic­kého vedení země. Loni však upadl v nemilost, byl sesazen, zostuzen a odsouzen a v půli prosince popraven.

Soud v odůvodnění rozsudku uvedl, že Čang je „horší než pes“a zaslouží si jen smrt. Podle čínského listu byl nahý politik spolu s pěticí svých údajných kompliců uvržen do klece se smečkou 120 zdivočelýc­h psů. „Poprava“prý trvala hodinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia