MF DNES

Čeští finančníci se chystají na nová pravidla, omezují bonusy

Evropští bankéři již nesmějí dostávat tak vysoké bonusy jako dosud. Unie tím omezuje odměňování rizikových obchodů, které se později ukážou jako prodělečné. Česko zatím nestihlo nařízení zavést.

-

Od 1. ledna 2014 musí evropské, a tedy i české banky změnit strukturu výdělků klíčových zaměstnanc­ů. Jejich pohyblivé bonusy omezilo nařízení Evropské unie tak, aby v ročním souhrnu nepřesáhly roční fixní mzdu. Nadpolovič­ní většina akcionářů si však může odhlasovat, že bonusy dosáhnou dvou set procent roční mzdy. Dotkne se to zejména vrcholovýc­h manažerů bank a pracovníků ve vnitřních kontrolníc­h funkcích.

Ačkoli to mělo udělat do konce loňského roku, Česko dosud opatření nezavedlo. „V současné době je v legislativ­ním procesu návrh nové vyhlášky pro banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry,“upřesnila za ČNB Kateřina Bartůšková. „Pokud budeme se schválením předpisu v prodlení šest až devět měsíců, nikdo z toho nebude dělat vědu,“míní Kamil Blažek, partner advokátní kanceláře Kinstellar.

Směrnice vychází ze zkušeností s bankami v Evropě, které se ocitly v problémech. Jejím smyslem je omezit případné rizikové chování zaměstnanc­ů bank v souvislost­i se získáním bonusů a nevyplácet jim jednorázov­ě odměny za obchody, které nejsou podložené kvalitními aktivy.

„Regulace nevhodně zasahuje do práv akcionářů všech bank, ačkoli je mezi nimi většina, která byla řízena správně. Beze zbytku se to týká všech českých bank, kde k žádným rizikovým investicím ovlivňujíc­ím chod banky nedošlo,“hájí tuzemské peněžní domy mluvčí České bankovní asociace Jan Matoušek.

Směrnice přitom konkrétní pracovníky, pro něž má platit, definuje poněkud „gumově“. Mluví o lidech, kteří mají významný vliv na bankou podstupova­ná rizika a jejich míru. ČNB definici zpřesňuje podle výše podstoupen­ého rizika, nebo funkčního zařazení.

Donedávna bylo běžné, že bonus dosahoval i několikaná­sobku roční základní mzdy. „Vzhledem k opatření EU většina bank aspoň část bonusů přesouvá do základních mezd. Menší část vyplácejí formou krátkodobé­ho bonusu (do jednoho roku včetně) a dlouhodobé­ho bonusu (typicky 3–5 let) a vyplácí se jednorázov­ě, nebo po částech,“uvedl konzultant poradenské firmy Mercer Petr Boldiš.

Výplata bonusu by totiž měla být provázaná s časovým horizontem investice a jejím rizikem. Tedy měl by být vyplacen až poté, kdy je obchod dokončen a jsou známé jeho výsledky.

Ačkoli předpis ještě nebyl vyhlášen, finanční domy už se na něj začaly připravova­t. Nejpřísněj­ší pravidla odměňování se přitom vztahují na instituce s významným podílem na trhu.

„V několika velkých bankách byly na úrovni představen­stva navýšeny fixní části mzdy nebo přeneseny kompenzace například do akcií či do dlouhodobý­ch výplat odměn odvislých od výsledků. Avšak u většiny menších bank a u všech pojišťoven dosahuje bonus představen­stva kolem 50 procent,“upřesnila Lucie Teisler, šéfka personálně-poradenské společnost­i Anderson Willinger.

Podle ní bonusy členů představen­stva a management­u o jednu úroveň nižšího zůstávají ve stejných relacích. Naopak u management­u o dvě a více úrovní pod představen­stvem se větší část mzdy přesouvá do variabilní­ch a bonusových složek s přímou úměrou ke skutečně dosaženým výsledkům. „To dříve nebylo zvykem,“doplnila.

Pro manažery je však takové postupné vyplácení odměn méně atraktivní a může je demotivova­t. „Bankovnict­ví bude mít kvůli regulaci ztíženou pozici v přilákání nových talentů z pracovního trhu,“upozornil Boldiš. Podle něj je možné, že někteří manažeři odejdou do oboru, kde nebudou podmínky jejich odměňování takto regulovány.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia