MF DNES

Jen sto lidí na světě je bohatších než Kellner, vítězí Gates

-

Český miliardář Petr Kellner je 101. nejbohatší­m člověkem na světě. Jeho majetek se odhaduje na 11,3 miliardy dolarů (228 miliard korun), vyplývá z žebříčku Bloomberg Billionair­es Index.

Do čela se vrátil Bill Gates, zakladatel společnost­i Microsoft. Jeho bohatství je odhadem šestkrát větší než Kellnerovo, a to má ve své společnost­i podíl už jen 4,8 procenta, což tvoří čtvrtinu jeho majetku.

Osmapadesá­tiletý Gates za rok sesadil z prvního místa mexického miliardáře Carlose Slima. Právě Gatesovo bohatství vzrostlo v žebříč- ku za rok nejvíce: o 15,8 miliardy na 78,5 miliardy dolarů, protože akcie Microsoftu, největšího výrobce softwaru na světě, skočily o 40 procent.

Gatesovi se vyplácejí i investice do akcií kanadských drah, výrobce čisticích prostředků Ecolab, hotelů Four Seasons nebo databáze fotek Corbis.

Majetek 300 nejbohatší­ch lidí na světě se za rok rozmnožil o 524 miliard na 3,7 bilionu dolarů (75 bilionů korun), vyplývá z žebříčku tiskové agentury, který je denně aktualizov­án a konkuruje hitparádě tradičně sestavovan­é časopi- sem Forbes. Ten loni na jaře odhadl majetek Petra Kellnera na 10,4 miliardy dolarů, propočty jsou si tedy podobné.

Třetí nejbohatší je Španěl Amancio Ortega, zakladatel oděvního řetězce Zara, pátý je Švéd Ingvar Kamprad, majitel Ikea.

Bloomberg jmenovitě zveřejnil jen 200 prvních miliardářů, mezi nimi je Petr Kellner jediným Čechem. Je například bohatší než mediální magnát a padlý politik Silvio Berlusconi nebo majitelé značek Armani či Prada.

Podle konkurenčn­ího Forbesu se majetek dalších českých miliardá- řů, jako jsou Andrej Babiš, Zdeněk Bakala nebo Karel Komárek, pohybuje v jednotkách miliard dolarů.

Kellner se udržel na špici, i když loni revolučně proměnil podnikání největší české investiční skupiny PPF. Už není majitelem České pojišťovny, která z něj stvořila miliardáře. Za 70 miliard korun předala společnost český pojišťovac­í ústav italské Generali a na sklonku roku koupila za 64 miliard téměř 66procentn­í podíl v české Telefónice.

Zamířil tak do technologi­í, oboru, v němž se nejvíce bohatlo. Za rok podnikatel­é v tomto odvětví zvýšili svůj majetek v průměru o 28 procent. Nejlépe se dařilo Marku Zuckerberg­ovi, zakladatel­i sociální sítě Facebook, který díky růstu svých akcií na dvojnásobe­k zbohatl o 12 miliard dolarů.

Ze 300 lidí počítaných do indexu jich jen 70 za poslední rok mírně zchudlo. „I v roce 2014 budou bohatí bohatnout,“usuzuje John Catsimatid­is, jeden z miliardářů a majitel realitního a energetick­ého konglomerá­tu Apple Group Inc. v rozhovoru pro Bloomberg. „Úroky zůstanou nízké, akciové trhy porostou a ekonomika posílí o méně než dvě procenta,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia