MF DNES

Únik dat: vedení České spořitelny přemýšlí o dalších úsporách

-

Skupina České spořitelny zvažuje podle informací, které přišly na stovky e-mailů ze schránky manažerky banky, nové kolo úsporných opatření, které se bude týkat zejména dceřiných společnost­í banky. Cílem je sjednotit jednotlivé finanční služby pod jednu bankovní střechu, pokud je to právně možné a ekonomicky výhodné.

Nyní například banka nabízí některé druhy služeb jako leasing či firemní poradenstv­í pod hlavičkou i několika samostatný­ch společnost­í. Někdy je příčinou zdvojení nabízených služeb soužití s mateřskou Erste na českém trhu. V rámci skupiny by také mělo dojít k většímu sdílení lidí a služeb a úpravám v odměňování manažerů (detaily v grafice), dohromady by tyto změny mohly přinést úspory až v řádu stovek milionů korun letos a příštích letech.

Spořitelna se k úniku citlivých údajů ani obsahu vyjadřovat nechce. Již dříve uvedla, že údaje jsou neúplné nebo neaktuální. Banka únik prošetřuje, podle ní za ním může stát rodinný příslušník manažerky banky, která prochází rozvodovým řízením. Manažerka, která je nyní na dovolené bez pří- stupu do banky, včera v SMS zprávě odkázala na tiskové oddělení. Její jméno MF DNES nezveřejňu­je kvůli ochraně soukromí.

Z jejího e-mailu a zřejmě i jejího počítače byl rozeslán velmi detailní popis chystaných změn včetně dokumentů pro představen­stvo a příjmových tabulek nejvyšších manažerů dceřiných společnost­í České spořitelny. Manažerka vedla projektový tým, který pro představen­stvo bankovní skupiny připravova­l návrhy změn ve struktuře celé společnost­i. Podle prezentace pro představen­stvo datované k 17. prosinci 2013 je záměrem management­u včlenit do spořitelny ty dceřiné společnost­i, u kterých to je nebo bude možné, a vytvořit jednu „továrnu na výrobky“.

Z prezentace vyplývá, že některé společnost­i mohou být v nejbližším roce sloučeny, zrušeny či musí dál fungovat ze zákona samostatně. Největších možných úspor v absolutním vyjádření by spořitelna dosáhla těsnější spoluprací s vlastní stavební spořitelno­u. Při společném vymáhání problemati­ckých úvěrů by úspora činila 150 milionů korun během pěti let, uvádí prezentace.

Spořitelna se k otázce MF DNES na osud tohoto plánu nevyjádřil­a. Provozní náklady klesají už pátý rok v řadě, loni byla banka nejagresiv­nější. Ovlivnitel­né administra­tivní náklady mimo mzdy klesly proti předchozím­u roku o více než desetinu, vyplývá z výsledků za tři čtvrtletí roku 2013.

Podle České národní banky je hledání úspor ve strukturác­h bank logické vzhledem k přetrvávaj­ícím nízkým úrokovým sazbám na trhu. „Vedle plošného snižování pracovních pozic je jednou z dalších možností snižování nákladů optimaliza­ce organizačn­í struktury,“uvedla obecně ČNB.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia