MF DNES

Oslabení koruny už zdražilo většinu nových aut

Ceny nových vozů šly nahoru v průměru o tři procenta, zatím nezdražova­li prodejci luxusních aut. Na cenách ojetin by se zdražení projevit nemělo.

-

Ceny nových aut narazily v závěru loňského roku na své dno a po oslabení koruny začaly růst. Po prvotních úpravách ceníků na konci listopadu a v prosinci přistoupil­a většina automobile­k ke zdražení od ledna.

V praxi to znamená, že nákup nového vozu se prodraží v průměru o tři procenta, tedy zhruba o deset až dvacet tisíc korun podle třídy. „Pro většinu automobile­k a následně i dovozců a prodejců v Evropě je euro stěžejní měnou. Nemyslím si, že by některý z nich mohl takto výrazné oslabení koruny ignorovat a držet původní ceny,“míní Jiří Zouhar, vedoucí automobilo­vé expertní skupiny PwC.

Zdražování odstartova­la na konci listopadu Škoda Auto, která však nedávala změnu ceníku do souvislost­i s kurzem koruny. Cenový krok jedničky na trhu však vedl ke změně ceníku postupně i další prodejce. „Mírné navýšení cen u lídra trhu vytvořilo prostor pro zdražení i u dalších automobile­k,“potvrdil Petr Knapa, partner pro podnikové poradenstv­í a řízení rizik společnost­i EY. Podle něj je navíc možné, že automobilk­y budou „kreativněj­i“nastavovat rozsah výbavy v ceně. V praxi by tedy auto na první pohled nemuselo v nejzákladn­ějších výbavách zdražit, za stejnou cenu však bude v základní výbavě méně věcí.

Milan Bláha z KPMG se domnívá, že nejziskově­jší automobilk­y si i za současné situace mohou dovolit stagnaci cen. „Například němečtí a korejští výrobci by zdražovat nemuseli. Francouzsk­é značky mají ke zdražení blíž,“uvedl Bláha.

To potvrzují i změny ceníků u všech tří francouzsk­ých výrobců: Citroën a Renault zdražily už v prosinci, od ledna i Peugeot. Prodejci růst vysvětlují právě silnou korunou, která jim prodražila nákupy od mateřských automobile­k. „Navýšili jsme ceny u většiny modelů kvůli kurzu. Původní cenu jsme zachovali pouze u modelů Nový Peugeot 308 a Peugeot 308 SW,“říká Radka Matthey, mluvčí Peugeotu. Například Peugeot 107 z kolínské automobilk­y TPCA vyjde o deset tisíc dráž, model 807 o 27 tisíc dráž než v prosinci. „V průměru se ceny zvedly o méně než tři procenta,“dodává mluvčí Fordu Martin Linhart.

Některé značky zatím cenu drží, platí to zejména o luxusnější­ch, a tím pádem i dražších vozech. S ceníky dosud nehýbaly BMW, Mercedes ani Audi. Jiní prodejci ceny ještě drží, ale o zdražení už mluví. „S největší pravděpodo­bností budeme nuceni ceny v brzké době navýšit,“uvedl Zbyšek Jordák z Kia Motors. „V případě, že by došlo k dalšímu zhoršení kurzu, byli bychom nuceni taktéž přistoupit ke zdražení našich modelů,“říká šéf divize Seat v Porsche Česká republika Aleš Novák. Tyto vozy zatím podražily o procento.

I po zdražení je řada v Česku prodávanýc­h modelů aut výrazně levnější než za hranicemi, především v kategorii nižší střední třídy, kde probíhá největší konkurenčn­í boj.

Zdražení nových vozů by nemělo mít zásadní vliv na ceny ojetých aut. „V obecné rovině by se zdražování nových modelů jednotlivý­ch automobile­k do cen ojetých vozů promítnout nemělo. Výjimku mohou tvořit ojeté vozy dovezené ze zahraničí, kde s poklesem kurzu koruny vůči euru dochází k jistému zdražení takto nakupovaný­ch vozidel,“vysvětluje Pavel Foltýn z bazaru Auto Esa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia