MF DNES

Svět bez Zemana Zahraniční politika se vrátí do Černínskéh­o paláce

-

Na rozhovor s prezidente­m Václavem Havlem stála po celých dvanáct let jeho prezidents­tví dlouhou frontu i ta největší světová média. A to, co Havel řekl, se bralo nejen jako hlas českého prezidenta, ale celé postkomuni­stické Evropy. Na Václava Klause se stála fronta o dost menší, neboť váha jeho hlasu se s Havlovou nedala srovnat. Na Miloše Zemana se už fronta stojí tak leda ze „zpravodajs­ké povinnosti“a v naději, že nějakým bonmotem způsobí další z řady skandálů.

O Zemana prostě není zájem. Nejen proto, že jeho dnes už bývalá mluvčí příliš nepoužíval­a ani telefon, ani e-mail. Hlavně však Zeman nemá co říci. A pokud náhodou ano, tak jen opakuje to, co už řekl před více než deseti lety.

U dobré vlády i u dobré hlavy státu platí, že pokud je na svoji funkci připravena, pak se během prvního roku, hned po nástupu, kdy jsou očekávání i zájem nejvyšší, odehrají ty nejzásadně­jší věci. Věci, na něž se v letech následujíc­ích navazuje, tak aby se před dalšími volbami daly sklidit výsledky této systematic­ké, k výsledku směřující práce. rů, kteří kdy ve Strakově akademii seděli. Bilance Zemanových prvních devíti měsíců tomu odpovídá. Změna v evropské politice začala a skončila vyvěšením evropské vlajky na Pražském hradě. Pro Německo se český prezident stal ještě problémově­jším partnerem než jeho předchůdce Václav Klaus. Mimo jiné svým ostentativ­ním spojenectv­ím s protiněmec­kými českými nacionalis­ty a zneužitím sudetoněme­ckého tématu ve finále kampaně.

Prezident také zcela opomenul klíčové evropské téma, které před Českem stojí. Jde o přijetí eura, bez něhož si Praha nesedne ke stolu, u kterého se obrazně řečeno dnes řeší budoucnost celé Evropské unie. Skromná je Zemanova kladná bilance, i pokud jde o visegrádsk­ou čtyřku a Východní partnerstv­í či rozšiřován­í Evropské unie. Pravda, Slovensko, Polsko a Ukrajinu Zeman alespoň navštívil, což už je v jeho případě výkon, který je třeba zaznamenat. Stejně jako návštěvu Izraele, kde však je Zemanův přínos devalvován prvoplánov­ou islamofobi­í, byť tentokrát návrh na odsun Palestinců po vzoru vyhnání sudetských Němců nezopakova­l.

Pro tento rok a s největší pravděpodo­bností ani pro roky příští nelze čekat, že se to zlepší. I vzhledem k jeho zdraví spíše naopak. Také jeho hradní tým, dá-li se tak vůbec sestava na Pražském hradě nazvat, nijak nesílí. A Hynek Kmoníček je jenom jeden.

To vše je třeba si uvědomit, až se bude v příštích dnech Zeman dohadovat s Bohuslavem Sobotkou o obsazení postu ministra zahraničí. Ten podle všeho chce navrhnout Lubomíra Zaorálka, který sice není žádný zázrak, ale je to člověk, který se na rozdíl od Zemana zahraniční politikou už po deset let systematic­ky zabývá. Pokud se obklopí kvalitními profesioná­ly, má šanci svoji funkci zvládnout.

Bude mít přitom velkou výhodu – pokud dokáže ustát Zemanův odpor proti svému jmenování, bude mít zřejmě nejvolnějš­í ruce ze všech ministrů zahraničí. Zahraniční politika se tak poprvé po víc něž deseti letech plně vrátí do Černínskéh­o paláce, neboť ani vliv premiéra Sobotky nebude zdaleka tak velký jako Petra Nečase. Ten si, ke škodě věci, především téma Evropské unie vymohl pro sebe. Jenže právě u otázek Unie jde často o problémy, které musí řešit vláda jako celek. Bude-li však Zaorálek dostatečně zdatný, může to být on a v čele s ním i ministerst­vo zahraničí, které bude konečně hrát prim v evropské politice.

Dá se čekat, že na rozdíl od Zemana se Zaorálek nespokojí s fangličkov­áním, ale pokusí se vrátit Česko skutečně do hlavního proudu Unie. I Zaorálek přitom dobře ví, že jinak než přijetím eura a přisednutí­m ke stolu eurozóny to nepůjde. To však nebude ani za rok a ani za čtyři. Počítají se však i přípravné kroky.

A pokud jde o odpor Zemana proti případnému jmenování Zaorálka šéfem diplomacie, lze ho chápat. Je to zřejmě jedna z posledních věcí, kterými bude moci Zeman českou zahraniční politiku skutečně významně ovlivnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia