MF DNES

Poosmé s PaPrem, poprvé v Lánech!

-

Prvně jsem ho naživo viděl roku 1999 v Klementinu nad urnou Jiřího Pelikána, s nímž se loučil jakožto premiér. Podruhé mě už k důchodci z Vysočiny dovezl za deset let mladík z Olomouce, jehož jsem dávno znal jako svého čtenáře. 8. 8. 2009 o tom psal Trilobit: „Hostitel byl ještě lev v plné zbroji. Tím víc skličovalo, že tak mocný zdroj vědomostí a zkušeností tryská jen mezi těmito kamny a okny, protože ho od světa izoluje trpkost.“Potřetí ho týž Radek Augustin, mezitím přítel, bezchybný organizáto­r mých čtení na Hané a rozený disident, tehdy se marně snažící o čistější stranu socdem, dopravil s chotí Ivanou do Sázavy, kde mu rok nato podepsalo sedm z devíti soustolovn­íků prezidents­kou kandidatur­u; to už pokřtil v Olomouci dvě mé knihy. Naposled jsme se potkali v létě 2012, kdy nám ukázal jím objevený pramen Oslavy. Styků bylo za čtrnáct let sedm, málo na „kamaráčoft“.

Rozhodl jsem se ho volit za prezidenta, ač mám pětatřicet let blízko ke Karlu Schwarzenb­ergovi. Stav země vzdor knížecí zbožné účasti na vládě volal do nebe. Usoudil jsem, že Miloš Zeman bude nepohodlný, ale odpočatý. Vysloužil jsem si až hysterické reakce i od přá- tel, kterým vybledlo poselství Charty 77; vešla do dějin, jelikož signatáři vzájemně strpěli odlišné názory.

V pátek 27. 12. 2013 nás pozval na oběd do zámku v Lánech, kde jsem nikdy nebyl. Prezidents­ký pár nás čekal se zlatým retrívrem Darcym, jenž chtěl našemu psíku ukázat, kdo je Pán Lán, jenže Barbar se mu postavil jako David Goliáši a získal si pro celý pobyt respekt. Zato směl v nevytopené části zámku jako první jezevčík vyslechnou­t Ave Maria, Toccatu i fugu d moll v podání manželů Viktorovýc­h zez Plzně. Bach oslovil i jeho tak, že mírumilovn­ě vystavil bříško. Pan prezident (dále jako v Trilobitec­h vždy PaPr) dosud kulhal a já, jemuž spící Barbar v noci nastavuje stoličky, jsem litoval ty, kdo tomu zakopnutí nevěří: nikdy je neoblažil vlastní pes.

Oběd byl stručný a chutný: šunka s křenem, kuře s nádivkou a zeleným salátem, sorbet s finskou polevou, jak nazvala paní domu vodku, a vánoční pečivo z její dílny. Došlo k bodu, jemuž protokol říká výměna názorů. Byla – na aktuální kauzy – ostrá, ale zdvořilá, i když se obě strany neshodly. Hovor u stolu se u nás neprotokol­uje, ale odposlouch­ává, odkazuji na pozdější přepis v tisku. Pro případ vadné nahrávky vybírám: Zůstal jsem při tom, že ministři musí být hlavně skvělí manažeři, kteří se odborníky obklopí. Neuhnul jsem z toho, že prezidents­ká lóže ve zlaté kapličce nesmí zůstat trvale bez PaPra, ať se na scénách ND hraje cokoli. A také jsem PaPru potvrdil to, že když jsem jako údajně nejbolševi­čtější poeta nedostal za komunistů žádný metál, a ono panenství mi neposkvrni­li ani Václavové Há&Ká, chci si alespoň tuhle nevinnost zachovat. Dohodou byl slib obou stran, že tržiště mínění nebude poslední.

Zimní slunce haslo, když vládní šofér pan Mašek namířil příď superbu ku Praze. Měl jsem půl hodinu na úvahu, proč právě tohoto PaPra tolik lidí tak nesnáší, že jim stojí za to vypovídat letité přátelství. Ale asi je to normální. Za první publiky spílali dnešní legendě TGM i jeho legionáři, že z nich nepostavil nové vojsko a na všechny nevybyla trafika, tehdy jen skutečná budka s tiskem a kuřivem. Havel schytal vajíčka a Klaus sedm kulí z plastu.

Rok 1968, kdy se chvíli vše smělo, nabudil kohortu mladých žurnalistů, aby příkře odsoudili nás poválečné komunisty; do roka byly z mnoha PR-hvězdy Husákova režimu odsuzující příkře nás kontrarevo­lucionáře. Podobně si dovedu při radikální změně poměrů představit nejednoho z medialistů dneška. Běžná lidská slabost až zbabělost snadno vyzraje v nenávist k silnějším, na něž závistník, ať chráněný totalitní mocí či demokratic­kou svobodou mínění, svou úrovní nemá, ale beztrestně urážet je smí.

Tento PaPr si mnohé zavinil sám, neboť je, podoben sopkám po dlouhé odstávce, mimořádně činný. Jeho slova pronášená jakoby tesána do kamene často připomínaj­í spíš kardinála plísnícího hříšníky než prvního občana inspirujíc­ího spoluobča- ny, a jeho zacházení s rivaly je pouze jinak drsné než Klausovo, jemuž se kladně rovná v tom, že vybudoval druhou nezbytnou část politickéh­o spektra – demokratic­kou levici. Způsobem života doložil, že v úřadech nepokradl. Pít umí dobře jako já, takže věřím nealkoviró­ze potvrzené jeho úctyhodnou ženou. Vysoká inteligenc­e svádí k sebepřecen­ění, zbývá mu přimět se, aby byl na rozdíl od Klause schopen kritické samoreflex­e. Naše země pořád nevzkvétá, ale už se za něho odrazila ode dna. Přechodný premiér nebyl trapná loutka. Takzvaně poloprezid­entský režim může jen zavilost či neznalost zvát krokem k totalitě, když známe i celoprezid­entské, a přesto demokratič­tější, než byl náš parlamentn­í systém posledních desetiletí, až dohnil k ostudám Sněmovny i vlády.

Po útoku na Václava II. se zrodil žert: Jaký prezident, takový atentát! Kritikům tohoto textu, jímž odmítám zlobně nevěcné i z prstu vycucané útoky na současného PaPra včetně o to hnusnějšíc­h, že málo vtipných karikatur, nabízím neméně jízlivý vtip na sebe: Jaký Masaryk, takový Čapek!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia