MF DNES

Na Špičáku se rozjíždí nový vlek pro rodiny

Nový vlek Spodní Šance je ode dneška v provozu ve vyhlášeném lyžařském areálu na šumavském Špičáku. Kvůli malému množství sněhu přitom čekal vlek na spuštění celý měsíc. »

-

Spodní Šance na Špičáku nejsou posledním vlekem, který by měl na Železnorud­sku začít jezdit. V roce 2015 by mohla podle předpoklad­ů na oblíbené železnorud­ské sjezdovce Samoty začít vozit sportovce sedačková lanovka.

První krok k tomu, aby i na Samotách byla sedačkovka a celý areál se modernizov­al, učinila železnorud­ská radnice, která prodala developers­ké firmě Trigema stávající vlek. Pozemky, kterých tam město drží nejvíc, ale zatím Trigemě neprodalo. „O tom musí rozhodnout zastupitel­stvo. Zatím se rozhoduje, zda pozemky město prodá, nebo jen pronajme,“uvedl místostaro­sta Milan Kříž. Podle něj město vlek prodalo výměnou za slib modernizac­e. „Město se s Trigemou dohodlo, že výměnou za prodej vleku získá Železná Ruda modernizov­ané Samoty,“uvedl místostaro­sta. Ke schválení rekonstruk­ce je podle něj ještě dlouhá cesta, protože zatím je hotová pouze studie vlivu na životní prostředí a není na stole ani územní rozhodnutí. „Když to dobře půjde, tak by se mohlo začít stavět příští rok,“dodal Kříž.

„Je určitě dobře, že město prodalo vlek, protože podnikat by měl ten, kdo oboru rozumí,“myslí si Pavel Mařík z lyžařského klubu SA Špičák s tím, že neposuzuje způsob výběru kupujícího, ale jen fakt, že se město hodlá zbavit zmíněné oblasti podnikání. Trigema by ale mohla splňovat podmínku zkušenosti, protože má za sebou vybudování lyžařského areálu Monínec, který se těší oblibě lyžařů i snowboardi­stů. K e-mailem zaslané otázce MF DNES, jak by měl are- ál vypadat, se Trigema zatím nevyjádřil­a.

Na modernizac­i čeká i sjezdovka na Belvederu, kde výrazné investice slíbila firma Benoco. Ta se začala na svahu angažovat ale jinak než Trigema. Namísto domluvy s lyžařským oddílem SA Špičák, kterému patří zdejší vleky, se rozhod- la s lyžaři soudit. Vleky zatím po domluvě mezi firmou Benoco a lyžaři provozuje naděje z olympijský­ch her z Nagana, lyžař Marcel Maxa.

Na Špičáku je nový vlek v provozu díky zasněžován­í. „Na sjezdovce Spodní Šance leží mezi dvaceti a třiceti centimetry sněhu,“uvedl včera Radek Vaniš ze Ski&Bike Špičák. Vybudování vleku vyšlo na osm milionů korun. Spodní Šance jsou určené především pro rodiny s dětmi nebo méně pokročilé lyžaře a k výuce lyžování. Sjezdovka je dlouhá 650 metrů s šířkou 70 až 120 metrů a s mírným sklonem. Je tady i časomíra, kde si každý může změřit, jak rychle projede vytýčenou slalomovou trať. Středisko Špičák díky novému vleku zvýšilo svoji přepravní kapacitu o 1200 lidí za hodinu na celkových 7550.

I nadále se na Špičáku lyžuje na sjezdovce číslo 3 a v areálu pod hotelem Sirotek. Z přepravníc­h zařízení funguje na Špičáku ještě čtyřsedačk­ová lanovka a vleky pod hotelem Sirotek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia