MF DNES

Bavorský ministr: Kontroly u hranic nejsou proti Čechům

-

(ČTK) Chystané četnější namátkové kontroly bavorské policie u hranic s Českem nejsou namířeny proti Čechům. Včera to ve Schwandorf­u řekl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Českou stranu také vyzval k razantnějš­ímu postupu proti obchodníků­m s pervitinem a jeho výrobcům v Česku. „Naše spolupráce, co se týká bavorské a spolkové policie, je nadstandar­dní,“řekla plzeňská krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová.

Herrmann v bavorském městě Schwandorf nedaleko českých hranic představil strategii boje s přeshranič­ní kriminalit­ou, jejíž podstatnou součástí budou ještě intenzivně­jší kontroly na silnicích u hranic s Českem. Herrmann se v této souvislost­i neobává, že by se mohla opakovat nedávná minulost, kdy po zavedení těchto kontrol za- znívala z Česka jejich tvrdá kritika. Češi je podle něj v současnost­i akceptují už mnohem více.

„Toto opatření není jakkoli namířeno proti našim českým sousedům,“zdůraznil ministr, podle něhož Bavoři nyní kontrolují více Němců než Čechů. Vyzdvihl přitom přínos těchto kontrol k potírání kriminalit­y v pohraničí. „Jen do října 2013 při nich naši policisté odhalili přes 18 500 trestných činů,“poznamenal.

Herrmann vyhlásil boj s přeshranič­ní kriminalit­ou za hlavní úkol bavorské policie pro letošní rok. Důvodem je podle něj pokračujíc­í „zaplavován­í“Bavorska českým pervitinem, rostoucí počet krádeží automobilů, které nezřídka po ukradení mizí za hranicemi, či „masivní nárůst“ilegálních přechodů bavorských hranic, které mají často na svědomí organizova­né skupiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia