MF DNES

V útulku věří, že se udrží zájem o psy

-

Poměrně v klidu přečkal poslední oslavy příchodu nového roku plzeňský útulek pro psy, kam často míří zatoulaná zvířata, která vyděsily petardy a ohňostroje. Tentokrát se takových psů 1. ledna do útulku dostalo pět, což je relativně nízké číslo.

„Řekl bych, že situace na přelomu roku se v posledních letech zlepšuje. Pamatuji, že ještě ve starém útulku na Valše bývalo na začátku roku v důsledku silvestrov­ských oslav daleko více zvířat,“hodnotí ředitel útulku Martin Kuna.

Letos v plzeňském útulku od 1. ledna do včerejška přijali pět psů, z nichž se už tři vrátili zpět majitelům. Celkem je nyní v útulku 128 zvířat a zařízení má kapacitu pro 130 psů. „Loni jsme na tom byli podobně. Na to, že je začátek roku, je to snesitelné, ale rádi bychom, aby počet psů u nás postupně klesal,“uvedl Kuna.

Za měsíc se do plzeňského útul- ku dostává 50 až 60 zvířat. Extrém byl předloni v prosinci, kdy zde bylo přes 150 psů.

Martin Kuna se domnívá, že situ- aci v útulku pomáhá nepřímo zlepšovat skutečnost, že čím dál víc psů je očipováno a díky tomu se mohou dostat například po odchy- cení strážníky rychle k majitelům. „Bez toho by tady mohlo ročně skončit o 100 až 150 zvířat více,“odhaduje Martin Kuna.

Ředitel pokládá za pozoruhodn­ý fenomén průběh zájmu lidí o psy z útulku.

„Počet zvířat, která se sem dostávají, je během roku v podstatě ustálený a nijak výrazně se nemění. Ale jakmile se na podzim udělá špatné počasí a možná i proto, že se lidé začnou chystat na Vánoce, tak k nám cestu nenachází. Od ledna do léta nám počet psů klesal postupně až ke stovce. Jakmile však začal podzim, tak se počet začal zase zvyšovat. Trvalo to až do druhé poloviny prosince. V listopadu jsme do osvojení vydali pouze 14 psů. V celém prosinci jsme jich potom vydali do opatrování 32, ale především to bylo až ve druhé polovině měsíce. Teď doufáme, že trend bude pokračovat “řekl Kuna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia