MF DNES

Křižovatku Pietas čeká asi ještě letos přestavba

Rokycanská třída ve směru od Prahy do centra Plzně se letos sice nedočká nového koberce z tichého asfaltu, stavbaři ale možná zvládnou přebudovat velkou křižovatku Pietas.

-

Nový vzhled zřejmě bude mít významná plzeňská křižovatka Rokycanské s Dlouhou a Masarykovo­u ulicí se semafory uprostřed kopce. Ve směru od Prahy přijdou auta o samostatný odbočovací pruh do Masarykovy ulice a na hlavní budou místo současných čtyř jen tři jízdní pruhy. Naopak Masarykova ulice se před křižovatko­u rozšíří o jeden jízdní pruh.

„Cílem u této křižovatky je, aby na vjezdu z jakékoli strany byly tři jízdní pruhy. V Masarykově ulici jsou nyní jen dva, po přestavbě bude mít každý směr jeden jízdní pruh. Tady se bude rozšiřovat. Naopak ubírat budeme na Rokycanské ve směru do centra. Tam bude samostatný odbočovací pruh doleva do Lobez, vedle něj přímý a třetím bude přímý společně s odbočením doprava do Masarykovy ulice,“vysvětluje dopravní specialist­a Správy veřejného statku města Plzně Ondřej Vohradský.

Podobné zúžení už podstoupil­a v loňském roce Rokycanská třída v opačném směru, kdy stavbaři sloučili odbočovací pruh do Lobez s jedním ze dvou pruhů přímého směru na Prahu. „Vycházíme z propočtů zatíženost­i a dosavadní úpravy této křižovatky ukazují, že vše skutečně funguje,“dodává Vohradský.

V loňském roce silničáři položili tichý asfalt na Rokycanské třídě ve směru na Prahu od mostu přes řeku Úslavu až k nákupnímu centru Plzeň na hranicích města. Podle regionální­ho ředitele Ředitelstv­í silnic a dálnic v Plzni Zdeňka Kuťáka ale letos nebudou pokládat stejný tichý asfalt i v opačném směru, k tomu dojde zřejmě až v roce 2015. „V letošním roce položíme tento tichý povrch jen přímo v křižovatce Pietas ve směru z centra Plzně k dálnici D5 na Prahu. To je poslední část, která nám zbývá. Ve směru do centra Plzně není asfaltový koberec ještě v takovém stavu, že by potřeboval výměnu. Chováme se také ekonomicky. A za druhé. Musíme sledovat, jak se bude už položený tichý asfalt chovat za plného provozu, jak účinně tlumí hluk. Navíc tento povrch potřebuje i speciální údržbu,“vysvětluje Zdeněk Kuťák.

Princip tichého asfaltu spočívá v tom, že tento povrch má drobné při jízdě nezjistite­lné nerovnosti, které tlumí hluk. A silničáři musí dělat vše proto, aby se tyto nerovnosti nezanášely. Silničáři tak budou zkoušet mytí silnice speciálním zařízením s tlakovou vodou, budou měřit, jestli se i přesto nesnižuje úroveň pohlcované­ho hluku. Po položení nového asfaltu na Rokycanské klesla hlučnost šířící se od silnice o šest decibelů.

Pokud i na začátku roku 2015 bude tichý asfalt lidově řečeno držet a stále tlumit hluk, silničáři ho zřejmě položí i na druhé polovině Rokycanské třídy. A nejen tam. „Povrch z roku 2013 pro nás bude vodítkem, zda tichý asfalt použít i na dalších vytipovaný­ch místech v kraji. Jsou to zejména silniční průtahy, a to nejen v Plzni,“dodal Kuťák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia