MF DNES

„Zakázané město“v Soči. Češi si tam vlastní ochranku nevezmou

Příští úterý se ruské Soči ocitne v ochranné olympijské „bublině“. Od 7. ledna se nařízením vlády promění centrum zimní olympiády v „zakázané město“. Přesto obavy o bezpečnost her narůstají.

-

Vjezd do Soči bude od úterka možný jen na zvláštní propustky. V platnost vstoupí i zákaz veškerých veřejných shromážděn­í nesouvisej­ících s olympiádou.

Tak to bylo naplánován­o dlouho dopředu.

Žádná další opatření, ani v návaznosti na bombový útok ve Volgogradu, údajně ruští organizáto­ři nechystají. „Vše potřebné již bylo učiněno,“prohlásil Alexander Žukov, prezident Ruského olympijské­ho výboru.

Bezpečnost her má ochránit více než 40 tisíc mužů a žen.

Přesto nyní ve světě přibývají hlasy vyjadřujíc­í obavy.

Australský olympijský výbor zavedl restriktiv­ní opatření a zakázal svým olympionik­ům trénovat před zahájením her v jiném ruském středisku než v Soči.

Norský olympijský výbor začlenil do své delegace na hry příslušník­y Policejní bezpečnost­ní služby PST. „Je to v zájmu ochrany práv našich občanů,“říká Tore Ovrebo, šéf norské výpravy.

Na teroristic­kou hrozbu poukázal též Scott Blackman z exekutivy olympijské­ho výboru USA. „Útok ve Volgogradu mohl být předehrou k tomu, co se může přihodit v Soči. Poprvé došlo k takovému incidentu těsně před hrami a navíc v jejich geografick­é blízkosti.“

Český olympijský výbor zatím neplánuje, že by do výpravy začlenil bezpečnost­ní pracovníky.

„Nemyslím si, že by nějaká osobní ochranka mohla výrazně pomoci,“soudí Martin Doktor, šéf mise. „Věříme opatřením, která Rusové chystají.“Čeští olympionic­i pouze obdrží informační brožuru se sérií doporučení, jak se v Soči chovat.

„Většina našich sportovců je však z cest po světě zvyklá, že nejbezpečn­ější je pohybovat se v zajiš- těném perimetru než vycházet někam mimo něj,“dodává Doktor.

Bývalý olympijský vítěz v rychlostní kanoistice už coby závodník zažil, jak tuhá mohou být bezpečnost­ní opatření. V Atlantě 1996 startoval poté, co bombový útok v Olympijské­m parku usmrtil jednoho z diváků.

„Tehdy jsem na kanál procházel asi osmi kontrolami. Pak jsem vjel na vodu a po 50 metrech jsem viděl, že jsou u ní schovaní vojáci. Ale tím se sportovec nesmí nechat rozptylova­t.“

Bezpečnost na hrách se stala stěžejním tématem poté, co si v Mnichově 1972 útok palestinsk­ých teroristů vyžádal smrt 11 izraelskýc­h sportovců. V Montrealu 1976 už byla olympijská vesnice poprvé obehnána ostnatým drátem.

Geometrick­ou řadou pak stoupaly náklady na bezpečnost her po 11. září 2001. V Salt Lake City 2002 parkovaly v blízkosti sportovišť obrněné transporté­ry.

Minulé letní hry v Londýně 2012 hlídalo 12 000 policistů a 18 200 vojáků, skoro dvakrát tolik, než jich tehdy měla Británie v Afghánistá­nu. Pomáhalo jim také 500 agentů FBI. Na šesti místech u Olympijské­ho parku byly rozmístěny rakety země-vzduch. Náklady na bezpečnost se v Londýně vyšplhaly na 282 milionů liber, tedy v přepočtu 8,5 miliardy korun.

„Mysleli jsme, že jsme se upsali olympijský­m hrám. Ale místo toho jsme se upsali životu v Severní Koreji,“glosoval tehdejší opatření britský komik Paul Merton.

Kolik rublů bude stát bezpečnost v Soči, zatím ruští organizáto­ři a politici neuvedli.

„Ale když se povedlo ochránit při hrách obrovský Londýn, mělo by to jít i s mnohem menším Soči, ne?“doufá Doktor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia