MF DNES

Žlutý dres mlze odolal. Soukalová dál vládne pořadí

Coby vedoucí žena Světového poháru prožila „žluté Vánoce“. V Oberhofu se po střelecky nepovedené­m sprintu už už schylovalo ke konci vlády Gabriely Soukalové. Jenže česká biatlonist­ka vedení v seriálu uhájila – o tři body.

-

Se startovním číslem 5 na žlutém dresu vyjela do husté mlhy, jež zahalila biatlonový areál v německém středisku. Brodila se mokrou tratí, kterou v odpoledním závodě rozbořili muži.

Lehce pochyboval­a. „Sníh je těžký, hluboký, boří se. Nejede mi to, dělám asi i chyby v technice,“přiznala 24letá biatlonist­ka před startem v rozhovoru na svazovém webu.

Coby výborná běžkyně má raději tvrdý podklad. „Na něm můžu využít sílu nohou. Tady to je jako na lodi, když vám vezmou veslo.“

Větrná střelnice v mlhovém oparu jí navíc vzala suverenitu. Prala se statečně, ale...

Vleže několikrát před pátou ránou zhluboka vydechla, přes deset vteřin čekala na výstřel – pak netrefila. „Přišla jí tam mlha, lehce fouklo,“posteskl si reprezenta­ční trenér Ondřej Rybář.

Blonďatá biatlonist­ka ujížděla ze střelnice vstříc těžké kopcovité trati. „Je spíš pro malé, lehké a hbité závodnice. Je to jako v cyklistice. Jsem spíše časovkář než vrchař,“srovnávala.

Přesto na lyžích letěla, na konto si připsala čtvrtý nejrychlej­ší čas i pochvalu od Rybáře. „Běžecký výkon mě hodně potěšil,“řekl kouč.

Jenže podobně jako Ondřej Moravec i Soukalová přišla o úspěch při položce vestoje. Tři terče minula. „Všechny rány byly výš,“prozradil Rybář.

Soukalová přiznala, že se střelbou se v Oberhofu trápí.

„Mám problémy. Člověk chce, sám od sebe něco očekává, možná v tom je chyba,“řekla v rozhovoru pro Radiožurná­l.

„Je těžké mít střelbu hodně stabilní. Hodně lidí nechápe, že se nám něco takového může stát – ale nejsme stroje.“

Nepřesnost­i ji odsunuly na 26. pozici, ze které odstartuje do dnešního stíhacího závodu. Opět ve žlutém: vedení v celkovém pořadí SP před Ukrajinkou Semerenkov­ou a Ruskou Starychovo­u přece jenom těsně uhájila. „Ale škoda té střelby. Připravila ji o dost bodů, které se těžko sbírají,“posteskl si Rybář.

V elitní desítce Světového poháru zůstává i Veronika Vítková. Sprintersk­ý závod se jí povedl lépe než Soukalové, se dvěma střeleckým­i chybami skončila třináctá. Lehce rozmrzelá byla po střelbě vestoje. Poslední terč zůstal černě svítit do mlhy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia