MF DNES

Noví ministři mají škraloupy z minulosti

Do Sobotkovy vlády míří lidé s problemati­ckou minulostí. Zdravotnic­tví povede Svatopluk Němeček, dlouholetý šéf ostravské nemocnice, která nakupovala předražené přístroje.

-

Svatopluk Němeček (ČSSD) obsadí post ministra zdravotnic­tví právě v době, kdy Evropská komise vydala obsáhlou studii, která mapuje korupci v členských státech EU. V Česku poukazuje především na nákupy předražený­ch zdravotnic­kých přístrojů, často v přímém napojení na politiky.

A to je i Němečkův případ. Evrop- ská komise ve studii popisuje konkrétní předražené obchody v Česku, třeba nákup „nejdražšíh­o gama nože na světě“v Nemocnici Na Homolce. Druhý podobný přístroj koupila Němečkova Fakultní nemocnice Ostrava. Přesněji: nemocnici koupil nůž stát za Topolánkov­y vlády. A stál dvakrát tolik, co v okolních státech: 200 milionů korun. Navíc to nebyl jediný přístroj, který tehdy nemocnice koupila za neúměrnou cenu. Sám budoucí ministr zdravotnic­tví je přesvědčen­ý, že nákup přístroje CyberKnife byl v pořádku. „Máme na to i čísla, která dokazují, že jsme zdravotnic­kému systému ušetřili dost peněz,“říká Němeček.

Do vlády míří i další ministr s problemati­ckou minulostí – resort práce a sociálních věcí povede šéf ČSSD na Vysočině Petr Krčál, bývalý člen KSČ. Do komunistic­ké strany vstoupil těsně před listopadem 1989, prý kvůli své práci s mládeží. Jenže v jeho oficiálním životopise není o členství ani slovo. Fungování vládních úřadů zná Krčál velmi dobře z doby, kdy pracoval na ministerst­vu obrany. „Nastoupil jsem v roce 2003 za ministra Tvrdíka jako poradce. Poté jsem dělal tajemníka náměstku Bělčíkovi,“uvedl. Na obraně tak zažil období předražený­ch zakázek včetně transporté­rů Pandur.

Poněkud problemati­čtí mohou být i další ministři nové vlády. Ministr dopravy za hnutí ANO Antonín Prachař je spoluvlast­níkem dopravní společnost­i Omega servis, ocitá se proto v konfliktu zájmů. V tom je však i šéf hnutí ANO, byznysmen Andrej Babiš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia