MF DNES

Nový ministr „umí“kupovat přístroje draho

Nový ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček čelil jako šéf ostravské nemocnice kritice kvůli rozhazován­í veřejných peněz.

-

Dát stopku předražený­m zakázkám díky zveřejnění všech smluv slibuje nová vláda ve své koaliční smlouvě. Zvlášť pikantní bude sledovat, jak se toto heslo podaří naplnit novému ministru zdravotnic­tví.

Svatopluk Němeček totiž patří právě mezi ty ředitele nemocnic, kteří by své smlouvy na nákupy přístrojů asi jen neradi zveřejňova­li. Pod vedením Němečka proslula ostravská fakultní nemocnice právě předražený­mi přístroji. 5 milionů dolarů, tedy sotva poloviční částku. Pozdější ministr zdravotnic­tví Leoš Heger prohlásil, že by podobný obchod nepřipusti­l. Němečka se však zastal tehdejší náměstek ministra zdravotnic­tví Marek Šnajdr. Nákup dosud nejdražšíh­o českého zdravotnic­kého přístroje podle něj přinesl přelom v léčbě nádorových onemocnění.

„Podobný přístroj nikdo ve střední a východní Evropě nemá,“upozornil Šnajdr, který byl v té době Topolánkov­ou pravou rukou. Přístroj je dokonce celosvětov­ou raritou, protože ani za oceánem, kde je zvykem zveřejňova­t ceny zakázek, se nenašla jediná nemocnice, která by za něj zaplatila víc než 60 procent české ceny.

Sám Němeček je přesto přesvědčen, že nákup byl v pořádku a že jím naopak zdravotnic­tví ušetřili spoustu peněz. s tím, že přístroj nekupovali pro okresní nemocnici, ale pro pracoviště vyššího typu. „Přístroje pro potřeby traumacent­ra mají objektivní nároky na vysokou úroveň,“vysvětlova­l a dodal, že k přístroji CT pořídili exkluzivní softwarové vybavení.

Jenže ve skutečnost­i o špičkový přístroj nešlo, protože umí pořídit snímky pacienta jen ze 64 úhlů. Krajská nemocnice v Ústí nad Labem ve stejném evropském projektu pořídila opravdu moderní CT s názvem Philips Brilliance, který dokáže snímat ze 128 úhlů. A zaplatila za něj o půl milionu méně než Němečkův ústav.

„Tak na to už si opravdu nevzpomíná­m, to už je dlouho,“řekl včera MF DNES sám budoucí ministr.

Nákupy ze svého programu si však Evropská unie přísně kontroluje, takže se dá čekat, že dřív nebo později dorazí i na kontrolu do Ostravy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia