MF DNES

Nová vláda očima Miloše Zemana

Prezidento­vi vadí v navržené vládě spousta jmen. Pokud někoho z nich odmítne jmenovat ministrem, Sobotka bude jako premiér resort dočasně řídit sám

-

Ipřes veškerou empatii je to těžký pokus, ale zkusme to – podívat se na rodící se vládu očima Miloše Zemana. Prezidenta, který ji má jmenovat, a je znám svou kombinací sloní paměti s pomstychti­vostí. MF DNES se jeho pocity pokusila zrekonstru­ovat podle jeho veřejných výroků:

„V čele bude premiér Bohuslav Sobotka, o němž rád opakovaně říkám, že byl nejhorším polistopad­ovým ministrem financí?! Sice jsem ho coby zakřiknuté­ho mladíka vzal ve volební kampani v roce 1996 na palubu autobusu ČSSD Zemák a představil jako „budoucí hvězdu strany“, ale jako obvykle jsem se prostě v politice mýlil.

Dnes už dobře vím, že Sobotka je tak slabý, jako je stisk jeho ruky, kterou člověku podává, jak přesně poznamenal můj kancléř Vratislav Mynář. V něm se snad nemýlím.

On už vlastně Sobotka začínal být troufalý v roce 2001, když se stal předsedou poslanecké­ho klubu sociální demokracie a kritizoval mého poradce Miroslava Šloufa. Zrovna tohle bych mu dnes klidně odpustil, ale že se přidal v lednu 2003 při prezidents­ké volbě ve Španělském sále ke zrádcům v rámci „Operace Důchodce“, kteří mě poslali zpátky na Vysočinu?

Za ministra zahraničí mi navrhují Lubomíra Zaorálka, jehož zase rád urážím poměrně přesným termínem, který jsem sice nevymyslel, ale rád ho šířím: doktor Cvach české politiky.

Pořád platí, co o něm říkám už patnáct let. Tedy, že je to „zbabělec, hlupák a vyžírka“a ČSSD už roky marně radím, že by měla ve vlastním zájmu zabránit, aby se dostal do jakékoli funkce.

Tlačil jsem na tenhle post svého spojence Hynka Kmoníčka, mého ředitele zahraniční­ho odboru na Hradě a navíc řádného člena ČSSD. Bohuslav Sobotka však odmítl, což se mu teď vymstí.

Půtky o velvyslanc­e, do kterých jsem Hynka posílal s bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenb­ergem, byly čajíčkem proti sporům, které v zahraniční politice čekají Zaorálka se Sobotkou.

A pak je tu ten šílený Vladimír Špidla... Já vím, že to on mě v roce 1992 přivedl do ČSSD, když jeho jihočeská stranická organizace sháněla silného lídra do voleb. Ale tohle už jsem mu dávno vrátil, když jsem ho udělal ministrem práce a sociálních věcí ve své vládě a pak ho označil coby svého následovní­ka v čele strany.

To byla tehdy zase politická mýlka! A dnes mi tady Bohuslav Sobotka předstírá, že mi milostivě vyhověl, když už Špidlu za ministra nechce. Na to mu neskočím.

Jak říkám, ve vládě chci jedině odborníky. Když nerozezná ministr zemědělstv­í pšenici od žita, ministr průmyslu huť od šachty a tak dále a tak dále, budu prostě navržené kandidáty vetovat.

Bohuslav Sobotka má proti tomu plán: prý že dočasně povede z pozice premiéra neobsazená ministerst­va, dokud tlaku neustoupím. Ten se na tolika židlích ještě zapotí.

Vždyť si to vezměte – jak mohu jmenovat veterináře Pavla Bělobrádka vicepremié­rem odpovědným za vědu, výzkum a inovace? Navíc, předsedu KDU-ČSL, kterou považuji jen za „plevel“.

Další lidovec Marian Jurečka, který má řídit zemědělstv­í, se možná v obilí vyzná, ale copak je těch jeho pár hektarů proti slušovické­mu zázraku Františka Čuby?

Navíc je ve svých dvaatřicet­i letech Jurečka pěkně drzý a neuctivý ke staršímu člověku a hlavě státu zároveň. Když jsem u korunovačn­ích klenotů prodělával těžkou virózu, veřejně se mi posmíval, že jsem byl „opilý jako ruský mužik“.

Nebo Milan Chovanec jako mi- nistr vnitra? Člověk, který neudrží tajemství a dohody, jak ukázal u lánské schůzky, přece nemůže mít přístup k citlivým bezpečnost­ním informacím! Měl se držet resortu dopravy, na který se chystal – a také samozřejmě Michala Haška.

Pak tady máme toho herce Martina Stropnické­ho, který chce řídit obranu. Jak říkám, druhá Karolína Peake, taky nerozezná tank od obrněného transporté­ru. Ať raději dál hraje Cyrana ve vinohradsk­ém divadle, to mu jde.

Když nad tím tak přemýšlím, jediným odborníkem z navržených jmen je Andrej Babiš. Je silný, to mi imponuje, občas přinese košík s vlastními výrobky.

Podle hloupých novinářů prý jako ministr financí a majitel desítek firem bude denně ve střetu zájmů. To říkají s hněvem a nenávistí, aby sami zakryli, že za nimi žádné dílo není.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia