MF DNES

„Ať dobře chytí oheň dobré vůle“

-

S projevem k občanům, který se formou blížil dříve tradičním prezidents­kým novoročním promluvám, vystoupil včera šéf TOP 09, exministr zahraničí Karel Schwarzenb­erg. „Musíme znovu nalézt schopnost mluvit mezi sebou i o vážných věcech, a to i s lidmi opačného názoru,“nabádal v něm Schwarzenb­erg.

„Přeji vám, aby oheň dobré vůle dobře chytil a abyste se zaradovali nad prvním hrnkem horké kávy, který si na něm uvaříme. Dá nám to naději, že uvaříme i polévku ke svačině a dobrý oběd. Pojďme do toho,“zakončil své desetiminu­tové vystoupení.

Poražený z loňské prezidents­ké volby tak o několik dní později následoval Miloše Zemana, který místo na Nový rok oslovil občany z televize už na 2. svátek vánoční, na Štěpána. Na rozdíl od Zemana, jenž vyjmenováv­al, která všechna předsevzet­í, s nimiž do prezidents­ké funkce šel, se mu podařilo naplnit, zvolil Schwarzenb­erg obecnější formu projevu.

Snažil se vystihnout celkový stav společnost­i a jeho promluva se více blížila tomu, jak vypadaly například projevy bývalého prezidenta Václava Havla.

Ke své „tříkrálové promluvě“si Schwarzenb­erg vybral salonek Obecního domu a projev se rozhodla TOP 09 přenášet přímo na internetu přes YouTube.

„Naše strana má asi osmdesát tisíc příznivců na Facebooku a Karel Schwarzenb­erg jich má asi 200 ti- síc,“vysvětlila to mluvčí Martina Týblová.

Tradici novoročníc­h projevů se letos snažil udržet expreziden­t Václav Klaus. 1. ledna poskytl rozhovor televizi Prima a sepsal své novoroční zamyšlení, které poskytl MF DNES.

„Prožíváme velkou generační výměnu. Do dospělého věku již dorostly dvě silné a sebevědomé ge- nerace, pro něž je komunistic­ká totalita už jen slovem z učebnice,“nastínil Klaus jedno z možných rizik současného vývoje a posteskl si nad rozdělením společnost­i. „Zdá se, že končí polistopad­ový režim. Jásat nad tím není možné,“uvedl Klaus.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia