MF DNES

Stačí, aby měl kůň tvar dokonalé koule...

-

(ČTK, luc) Zprávy začínající slovy „vědci objevili“jsou občas samy o sobě zábavné. I když jsou zcela seriózní. Namátkou například několik dní staré „překvapivé“zjištění švédských neurologů z města Uppsala, kteří přišli na to, že probdělá silvestrov­ská noc může mít negativní vliv na budoucí výkony lidského mozku. „Zábavnosti“vědeckého světa využívá i oblíbený sitcom Teorie velkého třesku, který běží od roku 2007 a stále se natáčejí nové díly. Zatímco se však ostatní smějí vědeckému světu, čemu se směje vědecký svět? Na to se pokusil přijít britský list The Guardian, který oslovil přední vědce a požádal je o jejich oblíbený vtip. táhne mapu a chvíli ji studuje. Pak se obrátí na kolegu a říká: „Už jsem to zjistil. Vím, kde jsme.“„Kde tedy jsme?“„Vidíš tu horu pod námi?“„Ano.“„No... tak přesně tam.“ Své kolegy hned z několika oborů nešetřil ani Ewan Birney, náměstek ředitele Evropského ústavu bioinforma­tiky:

Skupina bohatých investorů chtěla umět předpovída­t výsledky koňských dostihů. Proto najali skupinu biologů, skupinu statistiků a skupinu fyziků. Každá z nich dostala rok na výzkum a po roce přišly oznámit výsledky.

Biologové jim sdělili, že by dokázali s pomocí genetiky vytvořit neporazite­lného koně, ale trvalo by to 200 let a stálo 100 miliard dolarů. Statistici uvedli, že by dokázali předpovědě­t výsledek každého dostihu, ovšem s náklady 100 milionů dolarů na dostih a úspěšností deset procent.

Nakonec si vzali slovo fyzici a prohlásili, že také mohou předpovědě­t výsledek každého dostihu, a jejich metoda je jednoduchá a levná. Investoři napjatě poslouchal­i. „Začali jsme s několika zjednodušu­jícími kroky. Prvním je předpoklad, že každý kůň je dokonalá koule...“ mnich přijde do kláštera, kde jeho kolegové opisují kopie dávných knih. Nováček sestoupí do sklepení kláštera s odůvodnění­m, že chce pořizovat kopie originálů raději než opisovat kopie jiných, aby zabránil opakování chyb, které mohli ostatní opisovači udělat. O několik hodin později ho mniši najdou ve sklepení plakat.

„Co se stalo?“ptají se ho.

„To slovo je CELEBROVAT, ne CELIBÁT!“odpovídá mnich. A nakonec profesorka teoretické epidemiolo­gie z Oxford Sunetra Guptaová si vystřelila ze statistiků:

Statistik je ten, kdo vám tvrdí, že pokud máte hlavu v mrazáku a nohy v zapnuté troubě, cítíte se – průměrně vzato – velmi příjemně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia