MF DNES

Kanadu a USA trápí mrazy, auta přimrzají k zemi

-

(ČTK, iDNES.cz) Kanada a severových­od Spojených států čelí mrazivému počasí, teploty někde klesají pod minus 30 stupňů Celsia, ale kvůli větru je lidé mohou pocitově vnímat jako ještě nižší. V kanadské provincii Nový Foundland zůstává od pátku bez dodávek elektřiny takřka 90 tisíc domácností. Rozmary zimního počasí, které si v USA a Kanadě vyžádaly nejméně 16 lidských životů, vyvolaly chaos v silniční i letecké dopravě.

Kanadské úřady vydaly mimořádné varování před hustým sněžením v jižní části provincie Ontario. Silný mráz, kdy rtuť poklesne na některých místech k minus 35 stupňům Celsia, vydrží podle předpovědí do úterý. Problémem je navíc silný vítr, který pocit vnímání chladu ještě více zvyšuje. Meteorolog­ové proto hovoří o pocitových minus 40 stupních Celsia, na americkém Středozápa­dě a severu Kanady dokonce až o minus 50 stupních Celsia.

V Kanadské provincii Manitoba čekalo v neděli ráno na některé obyvatele nepříjemné překvapení. Jejich auta totiž v noci přimrzla k zemi tak, že je řidiči sami nemohou vyprostit. Pomoci by jim během pondělí mělo až speciální vozidlo s horkou párou, informoval Winnipeg Free Press.

Na obnovení dodávek elektrické energie na Novém Foundlandu čeká na 90 tisíc zákazníků. Od pátku se podařilo obnovit po sněhové smršti dodávky do sta tisíc domů. Jeff Forshaw, profesor fyziky a astronomie z Manchester­ské univerzity si vzal na paškál obor teoretické fyziky:

Dva teoretičtí fyzikové zabloudí na vrcholek hory. První z nich vy-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia