MF DNES

Slovenská pravice zkouší na Fica tah Hrušovským

Na Slovensku zítra začne poslední fáze kampaně před březnovými prezidents­kými volbami. Kandidátem pravice je bývalý šéf parlamentu Pavol Hrušovský.

-

Byl by to prezident, kterého Slováci už třikrát měli. Nepříliš výrazný, neagresivn­í, bez vladařskýc­h sklonů, takový, který v zásadě nikomu nevadí, ale Slovensko za jeho hranicemi také nijak zvlášť neproslaví. Takový normální slovenský prezident, který by v podstatě pokračoval v tradici polistopad­ových slovenskýc­h prezidentů Michala Kováče, Roberta Schustera a Ivana Gašparovič­e.

Jedenašede­sátiletý Pavol Hrušovský byl dvakrát předsedou parl amentu ( 2004– 2008 a 2011–2012), což je na Slovensku ústavně druhá nejvyšší funkce hned po hlavě státu. Teď, téměř na konci své čtvrtstole­tí trvající politické dráhy, se v březnu pokusí stát vyzývatele­m Roberta Fica. A v souboji o post prezidenta tak porazit současného premiéra.

Oproti Ficovi, který je nesporně vyšší politická váhová kategorie, má Hrušovský výhodu v tom, že nevyvolává tolik emocí. Ani pozitivníc­h, ale ani negativníc­h.

„Chci vstoupit do prezidents­kého úřadu jako prezident, který považuje za prvořadé nerozdělov­at lidi, nerozdělov­at politické strany, netříštit společnost na jakémkoli základě, ať už náboženské­m, stranickém, národnostn­ím či etnic- kém,“uvedl Hrušovský, když oznamoval v pátek vstup do prezidents­ké kampaně. Ta začne zítra ostrým startem. Do prvního kola voleb zbývají totiž pouhé dva a půl měsíce.

Hrušovském­u se každopádně povedlo něco, co zatím žádnému z více než desítky kandidátů, kteří se o post prezidenta hodlají ucházet. Podařilo se mu získat podporu tří opozičních stran, když vedle mateřského Křesťansko­demokratic­kého hnutí (KDH) ho jako svého kandidáta do souboje s Robertem Ficem vyslala i Slovenská demokratic­ká a křesťanská unie (SDKÚ) a také slovensko-maďarská strana Most-Híd.

SDKÚ se totiž nepodařilo přemluvit ke kandidatuř­e svoji bývalou premiérku Ivetu Radičovou, která v roce 2012 odešla z politiky. A ani Most-Híd neměl ve svých řadách politika, který by měl reálnou šanci nejen v rámci půlmiliono­vé maďarské menšiny, ale i většinové populace. Hrušovský se tak pro obě strany jevil jako důstojné východisko z nouze. Na druhé straně Hrušovskéh­o zatím nepodpořil­a ani opoziční Svoboda a Solidarita, ani po KDH a Směru třetí nejsilnějš­í strana Obyčejní lidé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia