MF DNES

Volí se prezident. Ale kde bude vlastně bydlet?

-

Ať už bude slovenským prezidente­m v březnu kdokoli, nemůže počítat s tím, že by spolu s funkcí získal „prezidents­ké bydlení“. V Grasalkovi­čově paláci, sídle prezidenta, se s bydlením pro hlavu státu nepočítá. Nehledě na to, že toto bývalé sídlo habsburské­ho arcivévody Bedřicha Rakousko-Těšínského je dnes na jedné z nejrušnějš­ích křižovatek Bratislavy.

„Prezidents­ká vila“v luxusní čtvrti Slavín nad Bratislavs­kým hradem, kde bydlel druhý slovenský prezident, Košičan Rudolf Schus- ter, je už deset let prázdná. Současný prezident Ivan Gašparovič bydlel ve svém rodinném domě v Limbachu a jeho kancelář chce vilu na Slavíně prodat v příštích měsících.

„Stále s prodejem počítáme,“uvedl pro MF DNES mluvčí prezidenta Marek Trubač. Gašparovič­ův úřad doufá, že se mu za vilu v nejlukrati­vnější lokalitě Bratislavy podaří utržit několik milionů eur.

Tyto prostředky by měly jít na opravu neogotické­ho zámku v Rusovcích, který je mimochodem stejně jako česká Hluboká dílem vídeň- ského architekta Franze Beera. Ani v tomto zámku na jižním okraji Bratislavy, který obklopuje rozsáhlý park, by však hlava země neměla žít, po dvaceti letech úvah a odkladů by se měl stát „reprezenta­čním objektem“prezidenta.

Vláda Roberta Fica učinila krátce před oznámením premiérovy kandidatur­y v březnových volbách hlavy státu první kroky k započetí rekonstruk­ce. Prostředky na opravu zámku a jeho přetvoření na prezidents­ké sídlo, které se odhadují na 40 milionů eur (1,1 miliardy ko- run), však nemají jít z rozpočtu, ale od sponzorů a část z fondů od Norska. „Nejsem sebevrah,“komentoval Fico fakt, že rekonstruk­ce se nebude financovat ze státního rozpočtu.

Stejně tak se Fico velice tvrdě ohradil proti úvahám slovenskýc­h médií, že si chce postavit sídlo. Podle Fica není v plánech rekonstruk­ce žádný „prezidents­ký byt“. Zámek má podle jeho mluvčí Beatrice Szabóové sloužit jen pro ubytování významných zahraniční­ch návštěv prezidenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia