MF DNES

Vítejte v realitě Vláda musí udržet na uzdě své rozhazovač­né choutky

-

Výsledek hospodařen­í státu v minulém roce, zveřejněný před víkendem, je mnohem zajímavějš­í než jen suchá věta, že to dopadlo o dvacet miliard lépe než v roce 2012 a o devatenáct, než bylo na loňský rok plánováno. Je to nejlepší výsledek státního rozpočtu od roku 2008. Za posledních deset let byl nižší schodek jen v roce 2005 a 2007 při enormních tempech růstu ekonomiky a od nich odvozeného zvyšování státních příjmů.

Ne úplně vše v loňském hospodařen­í je třeba považovat za úspěch, ale je jasné, že se potvrzují dlouhodobě­jší trendy v tom dobrém, ale i špatném slova smyslu. Zprávu o plnění rozpočtu by si měli proto prostudova­t nejen aspiranti na ministersk­á křesla, ale i všichni ostatní, kteří hodlají navrhovat další a další státní výdaje či změny daní. tak vlastně kde utrácet. A to je varující situace. Projevuje se i personální nestabilit­a v resortu dopravy, kdy ne zrovna šťastnou výměnu ministra následoval­y čistky na mnoha úrovních resortu. A pokud tyto čistky v podobném rozsahu zopakuje nový ministr, bude velmi obtížné rozjet přípravu nových staveb a stát na to doplatí, protože současné nízké ceny stavebních prací nebudou rozhodně trvat navždycky. Ale velmi poučný je i vývoj rozpočtový­ch příjmů. Znovu se zopakovalo, že nejspolehl­ivěji vybírateln­á daň je DPH. Její výnos stoupl o dvacet a půl miliardy meziročně a o osm miliard proti plánovaném­u rozpočtu. A to v situaci, kdy pokračoval hospodářsk­ý pokles a maloobchod­ní tržby se nevyvíjely nijak příznivě. Ministerst­vo financí nárůst zdůvodňuje účinností opatření proti únikům daně zavedeným k začátku roku 2013, ale do značné míry jde i o to, že si lidé a firmy na vyšší daňovou sazbu zvykli a jejich pokusy o úniky opadly. Úvahy o snižování DPH jsou tak velmi nemoudré a mohou do budoucna výrazně poškodit příjmy státu.

Zvláště proto, že ostatní daňové příjmy stále neexcelují. Daně zaměstnanc­ů nerostou, protože neroste ani zaměstnano­st, ani mzdy. A že to nebude hned tak lepší, dokumentuj­í propady ve výběru podnikovýc­h daní, což prokazuje stále nevelkou ziskovost firem. Od níž se přitom odvíjí a nadále bude odvíjet ochota, či spíše neochota přijímat nové zaměstnanc­e a zvyšovat platy.

To má samozřejmě dopad i na výběr sociálního pojištění. Prosazovat za této situace zvyšování podnikovýc­h daní je zcela proka- zatelně daleko za hranicí hazardérst­ví. Takový krok by zcela jednoznačn­ě vedl k dalšímu propadu příjmů státu, a nikoli k vyššímu výběru. A ten bude nová vláda nepochybně potřebovat, pokud bude chtít splnit alespoň malou část svých slibů.

A nejen slibů. Je jasné, že některé výdaje porostou zcela nutně. Příkladem je zdravotnic­tví, kde již byla velmi mírně zvýšena platba státu za děti a důchodce, ale stačit to rozhodně nebude. Od dalšího roku bude třeba dalších miliard. Koalice totiž nemá žádný plán směřující ke zlepšení hospodařen­í zdravotnic­kých zařízení.

Podobně bude stát nucen v dalším rozpočtu vzhledem k inflaci i velkorysej­i valorizova­t starobní důchody. Stovka měsíčně přitom představuj­e dvě a půl miliardy ročně. A nějaké ty dálnice by se také už zase měly začít stavět. Něco nasype oživení ekonomiky, ale vzhledem k situaci v Evropě nebude nijak oslnivé.

A přitom bychom neměli zapomínat, že rozpočtovo­u situaci nám stále poměrně výrazně zachraňuje nízké úročení státního dluhu dané jednak celosvětov­ou nízkou úrovní úroků, ale především vysokým ratingem Česka. Ten se však v případě, že vláda neudrží své rozhazovač­né choutky na uzdě, může velmi rychle změnit. Náklady na správu státního dluhu by pak narostly o miliardy. Takže, budoucí páni ministři, vítejte v realitě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia