MF DNES

Totem Zeman, vládní triangl a tři koaliční tabu

-

Co je šeptem, to je čertem. Ačkoliv to vypadá, že se nově tvořící koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL „dohodla, že se dohodne“, a vyhlásí dnes jednotu, neznáme všechny návrhy na ministry. „Na tahu je prezident,“pravil včera šéf ČSSD Sobotka, který stále doufá, že bude jmenován premiérem. Nic není méně jisté. O celé věci rozhodne opravdu až prezident Miloš Zeman.

Koalice však má zatím všechny důvody, aby se ustavila. Většina 111 křesel sice není závratná, ale stále je to koalice, jejíž spojenectv­í by mohlo být tím nejpřiroze­nějším průnikem názorů veřejnosti. A mohlo by vyhovět i touze po změně. Potřebuje k tomu ale tři věci: lídra, jednotu a pevnou osu. čekal, že lídr Sobotka, reprezenta­nt liberálníh­o křídla ve straně, nabídne místa i pro sociálně-kritické, neřkuli konzervati­vní křídlo, bude zklamán. Nominace liberálů na zahraničí a lidská práva (Lubomír Zaorálek a Jiří Dienstbier a) to dokazuje. To je první tabu.

Zdánlivé vítězství Sobotky nad „pučisty“Škromachem a Haškem zůstává vítězstvím hořkým, neboť dlouhodobě rozštěpilo stranu. Pluralita této strany, jež bude ve Sněmovně potřebovat i hlasy a vztahy s komunistic­kou levicí, se tím vymezila velmi úzce.

Kultura chování lídra Sobotky zkrátka trpí dětskými nemocemi a sektářství­m, jež nepatří právě k vlastnoste­m vůdce, na nichž by se dalo sjednocova­t stranu, natož koalici. Dokáže Sobotka být tím premiérem, jenž utáhne vedení koalice alespoň půl roku? Sotva.

Lépe na tom nejsou – z jiných důvodů – ani lidovci. Ti, kteří byli posledních několik let poníženi (bývalým spolubratr­em) Kalouskem, jenž si vyskočil na černého koně (a založil TOP 09), pravidelně zápasí se svojí marginálno­stí. Vyšli sice v čele s Pavlem Bělobrádke­m z katakomb zapomenutí, ale představa, že se stanou pouhou správní kampeličko­u na pole, luka a nemovitost­i pro katolickou církev, zní dost neprozírav­ě. To je druhé tabu.

Zisk dvou ministerst­ev, o nichž se mluví – kultury (Daniel Herman) i zemědělstv­í (Marian Jurečka) – vypadá jako zázrak, ale může se KDU-ČSL ve společnost­i silně nevraživé k církvi silně vymstít. Nejlepší pozici má zdánlivě Babišovo hnutí ANO 2011. Jeho pozice je sice rovněž křehká, ale zatím si udržuje náskok. Hnutí, jehož raketový start překvapil mnohé, bude muset ještě projít vnitřní diskusí a sebereflex­í, aby nezůstalo pouze na úrovni protestníh­o (marketingo­vého) uskupení. Nevím, zda k emancipaci bude stačit pouze teambuildi­ng a motivační bonusy.

Co je ale podstatné, vypadá na první pohled neuvěřitel­ně. Podle mnohých informací by se mohla tmelem nové koalice stát osa Zeman – Babiš. Zeman už nemluví o lustračním osvědčení pro Babiše (na finance) a lídr Babiš zase na oplátku Zemana příliš nekomentuj­e, raději se obrací s kritikou na jeho předchůdce Václava Klause.

Půjde však Babiš tak daleko, aby obětoval Martina Stropnické­ho, který je pro prezidenta na obraně „novou Peake“, na oltář dohody s hlavou státu? Podpořil Babiš v neveřejném jednání tlak Zemana na vytěsnění Zaorálka z ministerst­va zahraničí Hynkem Kmoníčkem? Na to, aby trojkoalic­e dokázala stát při sobě, nestačí jenom otřesenost. Ta ostatně není až tak velká, aby ji spojovala. Vládu prostě jmenuje Miloš Zeman a bez něho to nepůjde. Jenom on ví, že ve hře není pouze budoucnost koalice, ale i jeho vlastní důvěryhodn­ost.

Slabost od něj občané, kteří ho zvolili v přímé volbě, neočekávaj­í.

Dokáže-li to přijmout koaliční triangl, není zatím jasné. Vrabci na střeše už mluví o tom, že do jara budou nové parlamentn­í volby. Možná se dají spojit i s těmi evropskými v květnu, že? A to je ono tabu třetí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia