MF DNES

Nabádal a peskoval. Máme čekat další projevy?

-

Byl třetí v pořadí. Kalousek ho vyslal jako vůdce pravice. Kdo je ten vůdce, se ale teprve uvidí. V projevech to není. Karel Schwarzenb­erg včerejším vystoupení­m ukázal, jak by to vypadalo, kdyby ho občané za prezidenta zvolili. Oproti oběma letošním předchůdců­m měl projev nejprezide­ntštější.

Ale každý sbormistr nabádá zpěváky: Nekoukejte do not, publikum má pak pocit, že tu nejste. Šéfovi TOP 09 to nikdo neřekl, tak se ztrácel v papírech. Ale je to jeho úspěšná knížecí image, spát, mumlat, zadrhávat. Obsah projevu byl dobrý.

Řekl, že je to s námi zlé, ale také dobré. Že máme krásnou zem a pilné lidi, kteří však na všechno kašlou. To se od novoročníc­h projevů čeká. Vynechal sebechválu, což je v letošní novoroční řadě novinka.

A do politiky vrátil zapomenuté slovo svoboda. Řekl, že se o ni musí každá generace starat svým způsobem. Nasadil metaforu o ohni dobré vůle a hrnku s kávou, kterou si na něm uvaříme. Je to metafora neopatrná, kdo zapaluje, musí sám hořet, říkal revoluční vrah Džeržinský, kterého Schwarzenb­erg pochopitel­ně neměl na mysli. Kennedy kdysi říkal, neptej se, co Amerika udělala pro tebe, nýbrž co tys udělal pro Ameriku. To je lákavější než hrnek na ohýnku. Ale ptát se Čechů, co udělali pro republiku? Nabídl jim havlovský „řád bytí“, ale to ty jedlíky mouky a tuku jen dožere. Český politický kanál si na jeho projevu zgustne. My ostatní si pomyslíme: výsledný dojem jedna minus. Převažoval­a zadrhávají­cí noblesa, už to je dnes cennost. Končil revoluční výzvou, pojďme do toho, ale neřekl ji z ulice, nýbrž ze salonu.

Televize na něj připravena ne- byla. Zmateně začala pozdě, už mluvil, a neuměla či nechtěla skončit. Už nemluvil, ale držela ho v obraze, jako by nevěděla, kde je vypínač.

Snad jeho úspěch nepoplete další lídry, aby nám také řekli, že krásná zem kvete i nekvete. K panoptikál­nosti mívají čeští politici sklon.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia