MF DNES

Cukrárna Palach

-

Ten název zní jednoduše: Cukrářství. Josef Palach. Cukrárna se nachází ve stejném domě ve Všetatech, kde bude později vyrůstat i Jan Palach.

A z tohoto domu se 16. ledna 1969 vypraví Jan Palach na svou poslední cestu do Prahy: v horní části Václavskéh­o náměstí se polije benzínem a zapálí na protest proti tomu, jak se jeho krajané smiřují se sovětskou okupací. A na protest proti okupaci samotné.

V té době už tam ovšem cukrárna dávno není.

Palachův otec ji musel v padesátých letech zavřít, protože soukromé podnikání komunistič­tí vládci země zakázali.

Nyní, kdy se v roce pětačtyřic­átého výročí upálení Jana Palacha začíná konečně mluvit o rekonstruk­ci Palachova domku, se uvažuje i o tom, že by bylo dobré cukrárnu obnovit.

Jako symbol – symbol návratu starých časů. „Určitě by to bylo vhodné. Cukrárna by mohla být jednak symbolem, jednak by mohla finančně pomoci zajistit finanční prostředky pro provoz muzea,“říká grafik Jan Poukar, který založil sdružení Národ pohasl a usiluje o obnovu zchátraléh­o Palachova domku ve Všetatech.

Jen pro přesnost: Palach se narodil v porodnici v Praze, ale ve všetatském domku vyrůstal.

„Cukrárna by mohla být v části domku se samostatný­m vchodem. A muzeum Jana Palacha by bylo v druhé části domku a v novém objektu,“vysvětluje své plány Poukar.

Zatím však není jasné, jestli je bude realizovat jeho sdružení, nebo někdo jiný: poslanci přiklepli peníze pro jistotu ministerst­vu kultury.

„Je to pro nás jeden z prvních úkolů. Zatím jsme se tím nezabývali,“říká mluvčí ministerst­va kultury Anna Ješátková.

Odborníci však proti plánu obnovit vedle expozice tradiční cukrárnu nejsou. „To by navázalo na tradici. Ale měla by o tom být veřejná debata,“říká historik Petr Blažek, který se osobností Jana Palacha odborně zabýval.

Hoch, kterého okolí označovalo jinak za docela obyčejného.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia