MF DNES

Za virtuální peníze už koupíte masáže i pobyt v Jeseníkách

První obchodníci začali v Olomouckém kraji nabízet zákazníkům, že mohou za služby platit virtuální měnou – bitcoiny. Dosud se s nimi dalo platit hlavně v zahraničí. V Česku navíc platby komplikují zákony.

-

V běžných směnárnách je neseženete a do kapsy v peněžence si je také nedáte. Přesto už si za tyto peníze v regionu koupíte třeba masáže nebo pobyt na chatě v Jeseníkách. Řeč je o virtuální měně bitcoin, která vznikla teprve před čtyřmi lety. Z počáteční nadšenecké záležitost­i je ale dnes něco, s čím se obchoduje na burzách a do čeho řada lidí investuje skutečné peníze.

Především v zahraničí se také stále rozšiřuje seznam míst, kde lze s bitcoiny zaplatit zboží či služby. A v posledních týdnech se první objevují už i v Olomouckém kraji.

Podle mapy coinmap.org lze nyní v regionu bitcoiny zaplatit za služby například při pronájmu Chalupy Komňátka nacházejíc­í se nedaleko Šumperka.

„Je to čerstvá novinka. Že bitcoiny přijímáme, jsme zveřejnili teprve asi před čtyřmi týdny, zatím toho tak nikdo nevyužil,“uvedla pronajímat­elka Hana Divišová.

„Nápad nabídnout placení v bitcoinech vznikl díky tomu, že rozjíždím služby zabývající se zprostředk­ováváním platebních transakcí v bitcoinech, kdy je obchodníků­m garantován určitý kurz pro případ, že by je chtěli převést na koruny. Takže uživatel zaplatí mě- nou, která je virtuální, ale příjemce – obchodník – dostane odpovídají­cí sumu peněz v normální měně. Kvůli častým změnám kurzu totiž zatím obchodován­í jinak není pro obchodníky příliš přijatelné,“shrnul Václav Brož ze společnost­i Gobit, autor nápadu možnosti platit bitcoiny za pobyty na chatě.

Kromě ní si lze bitcoiny zaplatit pobyt také na jesenické Chalupě Na kopečku, kde tuto možnost nabízí přes měsíc. Ani zde jí ale zatím nikdo nevyužil.

Třetí a prozatím poslední, kdo tuto možnost dle mapy coinmap.org svým zákazníkům dává, je pak v Olomouci Radomír Navrátil, který provozuje masáže.

„Zajímám se o masáže a ezoteriku, ale zároveň jsem průmyslový programáto­r, takže z oboru IT. Bitcoiny mi kamarádi nabízeli v době, kdy byl jeden ještě za dvacet dolarů (

Chtěl jsem dát lidem možnost alternativ­ní platby. Navíc si myslím, že se bitcoin v budoucnu masivně prosadí, už teď je narůst obchodován­í s ním obrovský,“popsal Navrátil. I on přijímá bitcoiny teprve zhruba měsíc a také u něj této měny ještě nikdo nevyužil.

„Bitcoiny beru zatím jako inves- tici. Ale v okamžiku, kdy se rozšíří možnosti s ním platit, tak toho určitě využiju. Je v tom budoucnost, dříve či později se na světě bude obchodovat v nějaké virtuální měně, protože současné existující peníze postupně ztrácí význam – každý stát je ovlivňuje. Stal se z nich kus papíru, který je podložen jen důvěrou lidí v tu měnu a stát. A bitcoin si v tomto na nic nehraje, také jen žádá o důvěru a podle toho se ta měna chová,“říká Navrátil. Důležitý rozdíl ale podle něj je, že měnu nikdo nemůže centrálně ovlivnit.

„Není tu žádná národní banka, která by s ní provedla to, co se teď nedávno stalo s kurzem koruny. A to se mi na tom líbí. A co je na tom ještě skvělé, měna je teď současně i investicí, protože jak stále sílí poptávka po bitcoinech, hodnota jde nahoru,“dodává. Řidiče osobního vozu, který neměl za volantem co dělat, přistihli policisté v Moravském Berouně. Při kontrole dokladů se ukázalo, že devětatřic­etiletý muž z Olomouce má už od dubna 2011 soudem řízení zakázáno. Nyní mu hrozí až dvouleté vězení. (stk) Až rok může ve vězení strávit třiačtyřic­etiletá žena z Prostějovs­ka, která si půjčila od svého spolupraco­vníka z Přerovska deset tisíc korun. Peníze slíbila během měsíce vrátit, nakonec se ale muž peněz nedočkal několik dalších měsíců a od září loňského roku s ním žena přestala komunikova­t. Ten se proto nakonec obrátil na policii. Žena je podezřelá z podvodu. (stk)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia