MF DNES

Za bitcoiny už koupíte masáže i pobyt v Jeseníkách

-

Při platbě bitcoiny existují dvě možnosti – virtuální peníze je možné posílat převodem podobně jako při bezhotovos­tních platbách běžnou měnou, a kromě toho existuje i možnost placení přímo na místě, k čemuž je potřeba mít chytrý telefon vybavený potřebnou aplikací. Uživatel k přístupu ke svému kontu používá takzvaný privátní přístupový klíč, což je laicky řečeno dlouhé heslo, které lze uchovávat ve formě počítačové­ho souboru, ovšem je možné ho také vytisknuté přechováva­t v „hmotné“podobě.

„Znám řadu lidí, kteří se o bitcoiny zajímají, ale zatím je to stále pří- liš nová věc, takže jsou opatrní a stále ještě zvažují, jestli se do toho pustí. Někoho odrazuje právě zatím stále vysoká volatilita bitcoinu, kdy se během dne kurz změní třeba o sto dolarů,“potvrzuje Radomír Navrátil. nedokážou zaškatulko­vat, což se chceme pokusit změnit,“shrnul Václav Brož.

V některých státech už přitom bitcoin pozice řádné obchodovat­elné měny dosáhl, z těch evropských byl například v srpnu přijat v Německu jako privátní platidlo, za oceánem je pak uznáván jako měna třeba v Texasu.

Řada zemí má ale stále rezervovan­ý přístup, nelíbí se jim totiž zneužiteln­ost bitcoinů pro praní špinavých peněz a jiné nelegální aktivity. Nemožnost sledovat historii jednotlivý­ch mincí totiž podobnému využití nahrává. Například před dvěma měsíci americká FBI zajistila účet muže obviněného z provozován­í internetov­ého obchodu Silk Road, kde se mimo jiné ve velkém obchodoval­o s drogami a léky, a také účet samotného obchodu. K placení byly totiž ve velké míře využívány právě bitcoiny a dohromady jich tak američtí vyšetřovat­elé zabavili 174 tisíc. Tato suma měla v té době hodnotu zhruba 34,5 milionu dolarů (přibližně 685 milionů korun) a znamenala 1,5 procenta ze všech bitcoinů, jež byly v té době v oběhu.

Někteří ekonomové pak před bitcoinem varují s tím, že strmý nárůst jeho hodnoty v posledních měsících je bublinou, která podle nich brzy praskne a většina lidí o investovan­é peníze přijde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia