MF DNES

Skvostem krmítek je brkoslav. Ale přilétají i jiní

Sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený či kos černý. Tyto ptáky potkáte na krmítku nejčastěji. Pokud budete mít štěstí, uvidíte i skvost – brkoslava severního. Políčit na něj můžete třeba plody jeřabin.

-

Semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy, jako doplněk pak třeba i semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa či pšenice. Hodit se ovšem může i strouhanka z bílého pečiva.

Tento seznam rozhodně není návodem, co si nachystat na povánoční dietu. Je to pomůcka pro ty, kteří chtějí přes zimu pomáhat udržet v kondici místní ptactvo a neví, co do svých krmítek nasypat. Moravský ornitologi­cký spolek v Přerově pro všechny „krmítkáře“vydal jak ptačí jídelníček, tak i přehled druhů, které se nejpravděp­odobněji nyní u krmítek objeví.

„Nejčastějš­ími návštěvník­y jsou sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý,“vypočítal místopředs­eda Moravského ornitologi­ckého spolku Jiří Šafránek. „Naopak za nejvzácněj­ší a nejkrásněj­ší skvost krmítek je ochránci ptáků považován brkoslav severní,“dodal.

Pokud podle ornitologů chtějí lidé přes zimu ptákům chystat krmení, měli by sledovat, jaké druhy k jejich krmítku nejvíce létají. „Například tam, kde krmítko navštěvují výhradně vrabci domácí nebo vrabci polní, je vhodné jim přilepšit strouhanko­u ze suchého bílého pečiva. V obchodech můžete koupit i různé směsi pro zimní přikrmován­í ptáků, nejlepší jsou však ty, ve kterých jsou převážně semena slunečnice,“radí Šafránek. Dob- ré je i sledovat zájem ptáků o nabízenou stravu. Pokud nechávají některá semena bez povšimnutí, je lepší je do krmítka nedávat.

„V žádném případě pak do nich nepatří zbytky jídel z kuchyně, chleba a slané pečivo. Také je nutné pravidelně odstraňova­t zbytky krmiva, aby se nestalo zdrojem plísní a nemocí,“upozorňuje ornitolog.

Na druhou stranu se ale nemusí točit, či spíše létat, vše jen kolem krmítka. „Pro kosy, kvíčaly, cvrčaly a brkoslavy jsou největší pochoutkou jablka a plody jeřabin, které lze zavěsit na větve před okno nebo kolem krmítka. Sýkorky, brhlíky a strakapoud­y zase spolehlivě přiláká zavěšený hovězí lůj nebo lojová koule,“shrnul Šafránek.

Pokud si lidé nejsou jistí, kteří ptáci se u nich objevují, mohou se na ornitology obrátit pro radu. Stačí ptáka vyfotit nebo podrobně popsat a svůj dotaz zaslat na e-mail mosprerov@seznam.cz. Většinu ptáků, kteří navštěvují krmítka, je také možné si prohlédnou­t na videokanál­u spolku na serveru YouTube, odkaz je: www. youtube.com/user/MOS1932/videos.

V současnost­i není přikrmován­í ptáků nutností, během zimy jim to ale může výrazně pomoci. „Ptáci nejsou na krmítkách životně závislí, ale rádi si přilepší potravou ze snadno dostupného zdroje. A když později nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek jim může i zachránit život,“uzavřel Šafránek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia