MF DNES

Orly probral trojkami Marko, pak Brno smetli

-

(šed) Šestnáctým vítězstvím uzavřeli basketbali­sté Ariete Prostějov první polovinu základní části Mattoni NBL. Nováčka z Brna porazili vysoko 93:60, i když ještě v polovině druhé čtvrtiny prohrávali o sedm bodů.

Orli ovládli především přelom prvního a druhého poločasu. Sérií 49:5 hosty totálně rozebrali. „Především v první čtvrtině jsme soupeře zbytečně oťukávali. Až později jsme ukázali svoji sílu a kvalitu,“poznamenal trenér Prostějova Zbyněk Choleva.

Brno hlavně zásluhou mohutného pivota McClaina zpočátku favorita trápilo. Hosté si dokázali poradit s útočnými nájezdy prostějov- ských basketbali­stů a sami v několika případech zakončili povedené kombinace. Domácí sestavu nastartova­l rozehrávač Roman Marko. Proměnil tři trojky v řadě a zavelel k velkému obratu. „Do té doby jsem přešel několik otevřených příležitos­tí. Když jsem pak dostal dobré přihrávky a byl volný, nebyl problém vystřelit. Nešlo však o domluvený záměr,“prozradil Marko.

Hanáci mladíky v brněnském dresu nešetřili. Do pauzy rychle získali náskok sedmnácti bodů a ve třetí čtvrtině dovolili soupeři přidat pouze dalších sedm. Díky tomu se rozdíl ve skóre vyšplhal až na 37 bodů. „Máme mladý a nezku- šený tým a z toho pramení naše chyby. Ale jsem zklamaný, že jsme jenom zalezli a čekali na konec. Na výkonu hráčů jsem neviděl snahu,“řekl brněnský kouč Štěpán Vrubl.

Za rozhodnuté­ho stavu mohly největší opory domácího celku odpočívat, přesto hosté neměli šanci ztrátu nějak dramaticky stáhnout. I díky tomu Orli pohodlně udrželi třicetibod­ový rozdíl. „Doufám, že to bylo především naší dobrou obranou,“pousmál se Choleva. „Pod vlastním košem jsme hráli opravdu dobře. Třeba Geigera, nejlepšího střelce Brna z posledních zápasů, jsme udrželi na pěti bodech,“cenil si trenér Prostějova.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia