MF DNES

Hokejový den D. Kouč ukáže na vyvolené pro turnaj v Soči

Dvě klíčová čísla: 19.30 a 25. První značí čas, ve který začne speciální tisková konference hokejového svazu – a druhé počet hráčů, již se stanou olympionik­y pro blížící se hry v Soči. Budou v nominaci překvapení?

-

Ještě posledních pár hodin na dohady. Ještě posledních pár hodin na sázky – na nominaci hokejistů do Soči lze i vydělat peníze, budete-li mít dobrý odhad. V 19.30 všechno skončí. Trenér národního týmu Alois Hadamczik v jedné z nejsledova­nějších chvil své kariéry oznámí pětadvacít­ku hokejistů, již 12. února soubojem proti Švédsku zahájí cestu za vysněnou medailí.

Poslední možností, jak změnit trenérovy plány, byly noční duely NHL (viz hokej.idnes.cz). A to teoreticky nejhorší možnou cestou – zraněním některého z hráčů. Mimochodem: pokud se zraní někdo z 25 vyvolených, bude jej Hadamczik moci vyměnit. V tomto dnešní nominace není konečná.

Asi nejjasněji je mezi brankáři. Vzdor „cedníkové“defenzivě Winnipegu kouč jasně vidí jedničku v Ondřeji Pavelcovi, záda mu bude krýt Jakub Kovář a po výborných výkonech asi i Alexander Salák. Mladík Mrázek spíš nepojede. Pro tipéry je nejzapekli­tější obrana. Jedničkou je Židlický, ofenzivu by měl podporovat i Kaberle, do střel padat Zbyněk Michálek a „tvrdit muziku“objev Gudas. Ale dál? Velkou šanci mají dva zástupci KHL Čáslava a Krajíček hrající na kluzištích evropských rozměrů. Nejistý je start buldoka Hejdy či mladíka Kindla z Detroitu (na útočné choutky budou v české obraně jiní).

Útoku by měli šéfovat dva „ďáblové“. Jaromír Jágr sice stále čeká, kdy v bodování NHL srovná legendu Maria Lemieuxe, těsně před svými 42. narozenina­mi je však ve slibné formě. Patrik Eliáš se zase zotavil z ošklivě vypadající srážky.

Další esa: hlídač hvězd soupeře Plekanec a v play-off zářící Krejčí (snad jej atmosféra her vyžene ke stejným výkonům). O víkendu bodovali v NHL neustále lepšící se Voráček, „univerzáln­í voják“Sobotka či mladík Palát, možné překvapení. Na tvrdost tu jsou Hanzal, Milan Michálek či Novotný, další „Evropan“Červenka by mohl zařizovat body, totéž technik Hemský.

Naopak střelec Phoenixu Vrbata možná doplatí na to, že by na něj nebylo místo v prvních lajnách (totéž může stát místo Hudlera) – plus se Hadamczik netají tím, že jej Vrbata nepřesvědč­il na širokém kluzišti na loňském šampionátu.

Zdali však bude výše napsané platit, poznáte sami po půl osmé večer.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia