MF DNES

Už zase mají Češi komu fandit, radovala se Vrabcová v cíli

-

Do závěrečné etapy Tour de Ski vyrážela sedmá. Přesto se bála, že při „šplhu“na zrádnou sjezdovku Alpe Cermis o senzační umístění v Top 10 přijde.

Eva Vrabcová-Nývltová před startem prostudova­la odstupy konkurente­k, načež manželovi řekla: „Mám strach, že budu jedenáctá.“

„To nevadí. Jedenáctá je taky dobrý,“odpověděl. „Ale já bych chtěla být desátá.“Šestnáct vteřin za ní supěla při závěrečné handicapov­é etapě skupina střídající­ch se pronásledo­vatelek. Po dvou kilometrec­h Vrabcová pochopila, že jejich společnému tlaku sama odolávat nemůže. Zvolnila, nechala se dojet. Vytvořila se pětičlenná skupina, bojující o 7. až 11. místo. Dumala: Já snad vážně budu jedenáctá.

Dojely pod sjezdovku, likvidační výšlap započal. V nejprudší pasáži najednou už nikdo neběžel, všechny na lyžích jen kráčely, snad s výjimkou „motorové myši“Johaugové a Američanky Stephenové. Přišla krize, vypadla z tempa.

Jenže v serpentiná­ch za to Vrabcová-Nývltová zase vzala. Děj se vůle boží. Neohlížela se. A když se ohlédla, uviděla, že za ní visí jen Finka Saarinenov­á. „Tak mě vezme maximálně ona,“uklidňoval­a se.

Ne, Saarinenov­á ji nakonec ne- porazila, zato se zezadu přihnala excelentní vrchařka Stephenová a odsunula Češku ze 7. na 8. místo. I tak projížděla Vrabcová cílem se slastnými pocity. Čekali tu i fanoušci s českou vlajkou – skupinka, která kdysi fandila Neumannové. O den dříve se s nimi dala do řeči. „A teď jsem byla strašně ráda, že konečně zase mohou fandit Češce, která běhá vepředu, a nemusí čekat, až projede 30 závodnic a pak se tam snad někdo dokodrcá.“

V cíli se obdobně jako soupeřky svalila na sníh, ale docela rychle vstala. „Nebolelo to tak jako v minulých letech,“ujistila v euforii.

Plánovala, že až se vrátí domů, otevřou s rodiči lahvinku vína a zapijí to. Hned na místě mohli naopak bujaře stříkat šampaňským Norové. Osm let čekali, než poprvé budou mít svého vítěze Tour de Ski. Najednou mají hned dva: Johaugovou a Sundbyho. V ženské kategorii dokonce dobyli kompletní stupně vítězů. A muži by dokázali totéž, kdyby Northug opět jednou na sjezdovce neselhal.

Spokojený byl ze svého plnohodnot­ného návratu do závodů Martin Jakš. Konečné 11. místo je také v jeho případě víc, než čekal. Od Top 10 ho dělí pouhých pět vteřin.

I bez Bauera to byla pro Čechy povedená Tour.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia