MF DNES

Sbírka robinsonád líčí trosečníky dokonce s vtipem

-

Osmnáct ostrovů. Osmnáct povídek, stejný počet trosečníků. Ne všichni přežijí.

Německý spisovatel a překladate­l Lucien Deprijck patří mezi fanoušky Roberta Luise Stevensona, autora slavného Ostrova pokladů. Napsal pozoruhodn­ou knihu, jež pod názvem Ostrovy, na kterých ztroskotáv­ám, teď vychází česky.

Jeho nejroztodi­vnější hrdinové a hrdinky mají jedno společné: přišli skoro o všechno, zůstal jim jen holý život a kolem jejich opuštěného kousku pevniny je moře. Každý ostrov je jiný. Některý leží v tropech a kromě obrovské zásoby kokosových ořechů ukrývá i hady a je- dovaté štíry, jiný je jen malým skaliskem bez jediného stromu, je to místo, které přejdete za deset minut a tvarem připomíná palačinku pohozenou na hladině.

Další se nachází na jih od pobřeží Chile a sužují ho tak kruté zimy, že moře kolem zamrzá na kilometry daleko. „Pátkové“mohou být na hony vzdálení postavě, kterou vymyslel Daniel Defoe, šílenství samoty se nemusí podobat blouznění Toma Hankse z Trosečníka. Přesto se hrdinové z Deprijckov­ých příběhů svorně touží vrátit domů, byť mnozí z nich vyrazili na dalekou cestu právě proto, že to doma už nedokázali snést.

I když se to nezdá příliš pravděpodo­bné, jejich příběhy nejsou jen trýznivé, autor umí být i vtipný. Převažují osudové povídky o nezlomné touze po životě a o naději, která neumírá ani v těch nejpustějš­ích krajinách, je tu i několik absurdních a humorných vyprávění, která jako by si dělala legraci ze samotného výchozího rámce knihy. To když model „ztroskotán­í na moři“nabourá jedna povídka, ve které se hrdina ocitne na kousku souše uprostřed zahradního jezírka. Nebo když se trosečník s vypětím všech sil dostane k příliš civilizova­né pláži.

Většinou však jde o vyprávění o lidech, kteří si (často i doslova) sáhli na dno a ze své zkušenosti se už nikdy nevzpamatu­jí. K nejsilnějš­ím patří příběh vlčí dívky, které se ve snech zjevuje její matka, aby ji provedla opuštěným ostrovem a pomohla jí najít obživu. Dech bere kratičký, a přitom mistrovsky hutný příběh chlapce, jenž ztroskotal jako osmiletý, a jeho zpráva o dobrodružs­tví je proto plná pravopisný­ch chyb.

Deprijckov­u knihu doprovázej­í ilustrace Christiana Schneidera, každý ostrov je vyvedený jednou sugestivní kresbou. Před dvěma lety vydalo Nakladatel­ství 65. pole knihu Judith Schalanski nazvanou Atlas odlehlých ostrovů. Zdá se, že v krásně vyvedených robinsonád­ách má zálibu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia