MF DNES

Kupku loni z trůnu nesvrhli. Přesto byl aukční trh rekordní

Více než 900 milionů korun utratili loni zájemci na českých aukcích s uměním. Nejdražší bylo Zátiší od Bohumila Kubišty, dařilo se i dílům Filly, Zrzavého nebo Toyen. Zamrzl trh s nejdražším­i díly a čeká se také na drobné sběratele.

-

Aukční rekord, který si v roce 2012 připsal obraz Františka Kupky Tvar modré, se loni na tuzemském trhu s uměním nekonal. Přesto se na dražbách podařilo prodat obrazy za více než 900 milionů korun. To je více než v předchozím roce a jde o historicky nejlepší výsledek. Na svém webu to píše magazín Art+, který se uměleckými aukcemi dlouhodobě zabývá.

Vůbec první z nynějšího žebříčku deseti nejdražšíc­h loňských obrazů šel do aukce Malíř od Emila Filly. Koncem ledna byl zlatým hřebem dražby společnost­i Adolf Loos Apartment and Gallery a prodal se za více než osmnáct milionů korun. (Uvedené ceny jsou včetně aukční přirážky, která obsahuje odměnu dražební síně a veškeré poplatky a daně. U zmiňovanýc­h děl se pohybuje od 10 do 25 procent.) Obraz se stal Fillovým „osobním“rekordem, což se s vyvolávací cenou 16 milionů očekávalo. „Malíř patří k nejlepším Fillovým olejům vůbec a má i nejlepší provenienc­i,“řekl k obrazu jednatel aukční síně Vladimír Lekeš. Obraz totiž pochází ze sbírky Vincence Kramáře, věhlasného sběratele a teoretika kubismu. Plátno se stalo manifestač­ním dílem Filly a českého kubismu jako takového. dražily pouze za nižší částky, což je podle analýzy Art+ současný trend. „Nejrychlej­ší růst v současnost­i zaznamenáv­á segment děl s dosaženou cenou nad pět milionů korun,“píše se tam. V praxi to znamená, že investoři v současné době ukládají své prostředky hlavně do umění ve vyšší cenové hladině, naopak stagnuje obchodován­í s nejdražším­i díly, ale také drobné sběratelst­ví.

V uplynulém roce se v Česku na aukcích prodalo 130 obrazů za více než milion korun, dalších 785 děl překonalo hranici sto tisíc korun. Padlo přes šedesát autorských rekordů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia