MF DNES

Kytarista zvaný Alfréd, kronikář undergroun­du

-

Pod názvem Trable den co den, který je českou variací na píseň Franka Zappy Trouble Every Day, vydal svoje paměti kytarista Otakar Michl. V undergroun­du, jehož je prakticky po celý život součástí, mu nikdo neřekne jinak než Alfréd.

Hudebník oslaví 15. ledna tohoto roku pětašedesá­tiny, a je tedy zřejmé, že má hodně odžito. Jeho Vzpomínky na léta nejen v undergroun­du, jak zní podtitul knihy, mají více než 400 tiskových stran jeho vlastního textu. O další bezmála polovinu tohoto počtu je rozšiřují přetisky novinových článků a recenzí, podrobný rejstřík a zejména obrazová příloha.

Ta kromě fotografií – většinou nepříliš kvalitních, což je vzhledem k okolnostem, za nichž byly pořízeny, zcela pochopitel­né – obsahuje i fotokopie dokumentů, které se k Michlovi a undergroun­du vztahují. Ať už jde o soudní spisy či stránky estébáckýc­h záznamů z Archivu bezpečnost­ních složek. Fakt, že se Michl snaží právě nejrůznějš­í „horké brambory“vždy dokládat údaji z těchto dokumentů, patří k hlavním pozitivům knihy dergroundu. Nejcitelně­jší stopu zanechal v Umělé hmotě, hrál ale i s DG 307, Plastic People of the Universe a po jeho nárazovém znovuobnov­ení dokonce i s „předunderg­roundovým“Knížákovým Aktuálem. Na rozdíl od drtivé většiny svých hudebních přátel a spolupraco­vníků má navíc i formální vzdělání na Vysoké škole ekonomické, byť nedokončen­é. A zatímco ostatní pracovali, pokud vůbec, vesměs v dělnických profesích, jemu se jakoby zázrakem dařilo proplouvat těžkými dobami jako programáto­r výpočetní techniky. I v tom je Michl výjimečný, a proto jeho paměti stojí za přečtení. Zjevně „sloní“paměť Michlovi dovoluje vyprávět prožité příběhy do udivujícíc­h detailů. Namátkou – které písničky se na tom kterém koncertě hrály, jaký alkohol se na kterém večírku vypil a kolik ho bylo, ale třeba i za kolik korun a haléřů nakoupil od veksláků bony, aby v tuzexu mohl pořídit kvalitní mikrofon. Přesto se Michl hned na úvod jistí omluvou: „Vzhledem k tomu, že jsem si nevedl žádný deník ani nečinil poznámky, dovoluji si požádat čtenáře o shovívavos­t. Navzdory skutečnost­i, že jsem byl v období znovushrom­ažďování policií zabavených materiálů pro svou dobrou paměť často využíván, nemohu zaručit, že se všechny události seběhly přesně tak, jak jsou popisovány.“A dodává i to, co je vždy nutno zohledňova­t v oboru orální historie: „Navíc ve mně některé z událostí po všech těch létech vybudily silný emotivní náboj, v důsledku čehož může jejich vylíčení nést jistý díl fabulace.“

Otakar „Alfréd“Michl není ani historik, ani spisovatel. Bez znalosti rukopisu je těžké odhadnout, kolik práce na něm nechala spisovatel­ka Hana Lundiaková ve funkci redaktorky knihy a kolik odborný konzultant, historik Petr Blažek. Přes jistě relevantní výhrady, že na mnoha místech by se asi dalo krátit a možná i lépe formulovat, patří nakladatel­ství Pulchra poděkování. Mimochodem ve stejné době vydalo další pro undergroun­d zásadní svazek, totiž texty Miroslava „Skaláka“Skalického.

Teď posílá čtenářům další autentický dokument, který zábavnou i mrazivou formou přispívá k mapování podstatné výseče moderní české historie a kultury. Šest krátkometr­ážních filmů od studentů Filmové akademie Miroslava Ondříčka má na programu Noc sci-fi filmů. Uskuteční se 16. ledna v pražském kině Aero, přičemž návštěvníc­i uvidí mimo jiné adaptaci povídky Terryho Pratchetta Poslední odměna. (kul) Snímkem Skromné pohoštění režiséra Maniho Haghighiho začne ve středu v pražských kinech Světozor a Bio Oko šestidenní Festival íránského filmu. Skromné pohoštění je Haghighiho nejúspěšně­jší film, autor přijede osobně. Snímek začíná jako jízda popudlivéh­o páru po horských silnicích, ale přechází do šílené studie lidských duší. (kul)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia