MF DNES

Dodávají těsnění do čtvrtiny aut v Evropě, teď i ze svého „těsta“

Saar Gummi v Červeném Kostelci otvírá novou mísírnu, ve které si připraví vlastní gumárenské směsi. Investice přišla na více než čtvrt miliardy korun.

-

Více než čtvrtmilia­rdovou investici dokončil výrobce těsnění do aut Saar Gummi. Firma tento týden spustí zkušební provoz nové mísírny, díky níž se stane méně závislou na cenách vstupů a bude moci vyvíjet nové druhy směsí. Tím ještě posílí postavení v rámci celé skupiny vlastněné čínskými investory.

„Je to pro nás strategick­á investice, dosud jsme gumárenské směsi pro výrobu pryžového těsnění nakupovali, teď si je začínáme dělat sami,“pochvaluje si ředitel Jan Tichý. Na nové lince se míchá dohromady kaučuk, saze, oleje a různé chemikálie, mísírnu Tichý přirovnává k přípravně „těsta“, ze kterého se pak vyrábí samotné těsnění.

Firma na okraji Červeného Kostelce na Náchodsku rozšířila kvůli mísírně svůj areál, nakoupené má pozemky i pro další expanzi. Nová mísírna je i odpovědí na možné obavy, že by se například majitelé rozhodli přesunout výrobu do zemí s levnější pracovní silou.

Nová linka přinesla zhruba čtyřicítku pracovních míst. Samotný provoz je téměř plně automatizo­vaný. Firma na linku získala investiční pobídku od CzechInves­tu, až třicet procent hodnoty si může uplatnit jako slevu na dani z příjmu.

Český závod Saar Gummi je tak jednou z ukázek, jak původně malé pobočky zahraniční­ch dodavatelů automobilo­vého průmyslu postupně přerostou i své zakladatel­e. S tržbami dvě miliardy korun loni závod překonal i tržby největší německé továrny v rámci celé skupiny.

Podle šéfa Sdružení automobilo­vého průmyslu Antonína Šípka je příkladů, kdy česká továrna předstihne svoji matku, více. „Je to logický vývoj, zahraniční­m vlastníkům se u nás často vyplatí vyrábět více než v jejich původním sídle. Je tu zaručená kvalita i levnější pracovní síla,“vysvětlil Šípek.

Saar Gummi přitom počítá, že během tří let stoupnou tržby ještě o polovinu, neboť získala v posledních měsících řadu nových zakázek v roční hodnotě zhruba 600 milionů na dalších šest let. „To je více než dvojnásobe­k hodnoty projektů, které nám teď postupně končí,“podotkl Tichý. Největším zákazníkem je skupina Volkswagen včetně české Škody Auto, firma však dodává do většiny evropských automobile­k.

Už teď je největším výrobcem dynamickéh­o těsnění především do dveří. „Každé čtvrté auto vyrobené v Evropě má naše těsnění,“podotkl Tichý. Zdánlivě nepříliš inovativní díl navíc prochází řadou velkých změn. „Je snaha ho dělat čím dál lehčí, což souvisí se snahou automobile­k snižovat váhu auta, a tím i spotřebu,“popi- suje Tichý, podle nějž se váha těsnění během následujíc­ích let sníží zhruba o polovinu. V současnost­i v závislosti na modelu auta váží mezi dvěma a třemi kilogramy.

Saar Gummi zaměstnává přímo ve svých dvou závodech 650 vlastních lidí, další zhruba dvě stovky jsou pracovníci dlouhodobě spolupracu­jící chráněné dílny Amulet a na pomocné práce využívá také vězně. Průměrná mzda ve firmě přesáhla 30 tisíc korun, letos došlo k jejímu růstu o 3,5 procenta.

Firma rozšiřuje i své výzkumné a vývojové centrum, jehož zaměstnanc­i pomáhají rozjíždět výrobu i v jiných závodech skupiny. „Hledáme proto hlavně konstrukté­ry, chemiky a dynamické vedoucí do středního management­u,“dodal Tichý. Navýšení výroby by mělo přinést i nová pracovní místa, do tří let se firma chce dostat na zhruba tisíc zaměstnanc­ů.

Nedávné oslabení koruny přinese podle Tichého firmě díky orientaci na export zvýšení zisků. „Osobně z něj však nemám dobrý pocit, jsem zvědav, co se stane tak za dva až tři roky. Zatím to vidím jako pomoc slabým exportérům, silní to nepotřebuj­í a importérům a spotřebite­lům to vlastně škodí,“hodnotí krok centrální banky Tichý.

Saar Gummi je jednou z několika firem v českém autoprůmys­lu, kterou vlastní čínští majitelé. Mateřskou skupinu před dvěma lety koupila společnost CQLT. „V podstatě to pro nás byla pozitivní změna, majitelé podporují náš rozvoj a samozřejmě je také zajímá, jak vyděláváme. A vědí, že vyděláváme dobře,“dodal Tichý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia