MF DNES

Žákovi lidé chtějí na poslední chvíli smlouvu pro šéfa drah

-

Pondělnímu odpoledním­u jednání dozorčí rady však bude předcházet ještě setkání řídícího výboru Českých drah, který působí jako valná hromada firmy.

Jeho šéf, náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl, už minulý týden rozeslal všem členům dozorčí rady dopis, ve kterém je žádá, aby smlouvu neschvalov­ali. „Jde o natolik zásadní rozhodnutí, že je dobré s ním počkat na nového ministra,“vysvětlil Hampl. Řídící výbor by pak měl přijmout usnesení, ve kterém dozorčí radu žádá, aby smlouvu neschválil­a. Usnesení však nemá pro členy dozorčí rady závazný charakter.

Z devíti členů dozorčí rady jsou proti nové smlouvě zatím jasné čtyři hlasy. Nesouhlasí s ní tři železniční odboráři ani někdejší poslanec (ČSSD) Josef Smýkal. „Schválením by mohlo dojít ke vzniku velkých škod,“varuje například šéf Odborového sdružení železničář­ů Jaroslav Pejša. Podle něj by stačilo například smlouvu uzavřít jen na měsíc nebo dva a dlouhodobě­jší kontrakt nechat na novém vedení ministerst­va.

Pro návrh budou zřejmě lidé dosazení Žákem, klíčový může být postoj Ivany Kubaštové a Františka Žeravy, kteří jsou současně zaměstnanc­i ministerst­va dopravy. „Jako vždy se budu řídit odborným posouzením a výsledky práce management­u, a nikoliv přáními, která mají jen doporučují­cí charakter. Jde mi o prosperitu firmy,“uvedl Žemlička.

Podle něj je smlouva výší platu na stejné úrovni, jako byla ta z léta, která na konci roku skončila. V ní měl Zelený základní plat 250 tisíc měsíčně, za pět měsíců pak dostal odměnu tři čtvrtě milionu, což odpovídá dalším 150 tisícům korun za měsíc. Novou smlouvu má dostat i místopředs­eda představen­stva Daniel Kurucz.

Generální ředitel drah Dalibor Zelený uvedl, že na dozorčí radě v pondělí ještě nedojde k podpisu smlouvy. „Dozorčí rada vybere ty parametry, které se použijí, stanoví jejich výši a uloží představen­stvu připravit podle nich konečný návrh smluv obou manažerů,“říká Zelený. To se podle něj mělo stát už v prosinci. Konečné znění má být schváleno až 30. ledna. Podle něj smlouva může být až na čtyři roky. „Pokud nedojde ke schválení, nebudeme mít stanovený plat, ale řečeno slovy filmového doktora, na funkci to nemá vliv,“podotkl Zelený.

Podle informací MF DNES je ve smlouvě i ustanovení, které počítá s vyplacením mzdy za celé tři roky kontraktu i v případě, že by byl Zelený třeba za měsíc odvolán. „Je tam něco takového, ale detaily nemůžu říct,“uvedl Žemlička. „Ušlý výdělek může být jedním z parametrů, dalším možným řešením je odstupné,“dodal Zelený.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia