MF DNES

NOVÝ ROK JE NEJLEPŠÍ ZAČÁTEK

-

Já osobně se ztotožňuju s výrokem Bridget Jones, že na Nový rok by měl každý normální člověk ležet s hlavou v záchodové míse. Tudíž všechna předsevzet­í, která v tenhle den udělá, jsou více či méně zoufalá.zo Moje nejlepší začátky nikdy nemělynem nic společného s Novým rokem,rokem vlastně ani s jiným konkrétním datdatem.

V poslednícp­osledních letech jsem navíc já, optimistka,optimistka začala trpět divnounou povánočníp­ovánočn depresí, která kulminuje právprávě na Silvestrar­a a Nový rokrok. Osvědčilo se mi jedinéjedi­n – ujet jí. Ideálně někam,n kde se dá lehce předstírst­írat, že žádnýný konec roku neneexistu­je. Stačí mmi i chalupa, kde jsejsem velmi přesvědčiv­ěčivě schopna tvrdit, že jsou to obyčejné všedníní dnydny, a propíšu se jimi v pyžamu od rána do večera. V životě bbych nejela slavit silvestrve­str s papartou na hory a taky bych si nenesedla k televizním­u programu s mísou obložených chlebíčků. A to mám ráda hory i obložené chlebíčky. Ideální je pro mě ujet někam daleko. Když jsem byla na přelomu roku v EgyEgyptě nebo na Kanárských­ských ostrovostr­ovech, tak si deprese nikdy nekounekou­pila letenku, aby mohla letět sse mnou. Kupodivu jsem ji setřásla i loni cestou na Lipno,no, kde jsme si pronajali apartmán mezi jezerem a ssjezdovko­u. Asi i neradarada lyžuje.

Nový rok pro mmě tedy není žádným novým začátkemza­čátkem, vždycky jsem ráda, když všechno zůstzůstan­e při starém, a těšímším se na úplně oobyčejné všední dny. Třeba takový šešestý leden, kdy zůstanunu doma samasama, dcera jde konečně do školy a mumuž do práce. To je pro mě ideální dden pro zcela nová

rozhodnutí­rozhodnutí!

Tradiční novoroční předsevzet­í bývají vystavena dlouhé celoroční zkoušce. Ta je krutá, frustrujíc­í a většinou předem prohraná. Přesto jsem přesvědčen, že Nový rok může být vhodný pro naše osobně zamýšlené změny k lepšímu. V zájmuu zvýšení naděje na úspěch se však musíme zbavitavit představy, že začátek roku je jen jeden, tedyedy ten podle našeho řehořského kalendáře.e. Za nadějné pokládám, když se ně-někdo obeznámí se skutečnost­í,ečností, že v průběhu plynoucího­o roku se vyskytuje ještě několiklik dal-dalších Nových roků. Ty lze vnímat jako nový stimul. Jako vhodnou příležitos­težitost k zapomenutí na postup-ostupné ( a potupné) rozklížení­lížení a zhroucení plánů z 1. ledna.dna. K ruce je nám pro ten účel celá série možností nových začát-ačátků. Například čínský Nový rok,rok, pravoslavn­ý, židovský, keltský,ký, tamilský, islámský, etiopský...ý... V zájmu obnovení sebedůvěry­ry si pak můžeme u příležitos­tisti takových Nových roků dávatat opakovaně předsevzet­í dalšíí a hlavně kratší. Dají nám za-pomenout, že naše ušlechtilé záměry z počátku ledna spadlyy z lopatky.

Do rozšířené nabídky lze včle-včlenit i vzpomínku na období, kdykdy se v Evropě po rozšíření juliánskéh­oského kalendáře vyskytoval­o šest různýchůzn­ých začátků roku. Kromě 1. ledna too mohl být i 1. a 25. březen, případně Veliko-Velikonoce, ale taky 1. září a 25. prosinec.inec.

Uznejte, že celkově jde o jedinečnou­inečnou šanci pro téměř nekonečné množství novoročníc­h začátků a plánů.ánů. Při vhodném využití četných Nových roků pak zdárně můžeme být celo-celoročním­i běžci na trati rozličných­ých před-předsevzet­í. Podobně jako běžci skuteční,skuteční, kteří svůj kalendář začínajíí přesně v 0:00 hodin 1. ledna startemm ma-maratonu v Curychu a končí silves-ves- trovským během v Sao Paulu.. NAPIŠTE NÁM... CHCETE VĚDĚT, CO SI MYSLÍ ŽENA A MUŽ? TIPY NA MÝTY I JMÉNA LIDÍ, JEJICHŽ NÁZORY CHCETE ZNÁT, NÁM POSÍLEJTE NA ADRESU: ONA@MFDNES.CZ

 ??  ?? LUCIE KONEČNÁ
LUCIE KONEČNÁ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia