MF DNES

Policejní past chytila pouze prostřední­ky

Policie loni rozjela ojedinělou akci. Za podnikatel­e, který jednal s lidmi kolem obchodů ministerst­va obrany, zaplatila úplatek 20 milionů a čekala, u koho skončí. Dostala však o peníze strach a předčasně zasáhla.

-

Protikorup­ční policie nastražila vloni v září důmyslnou past na údajné korupčníky pohybující se kolem ministerst­va obrany. Přes tajného spolupraco­vníka převedla na účty prostřední­ků úplatek 20 milionů a číhala, u koho z politiků či úředníků skončí. Vzhledem k výši částky šlo o zcela výjimečnou operaci.

Nastal však problém – podezřelí začali miliony přeposílat z jednoho účtu na druhý a část z nich chtěli vybrat v hotovosti. Policie se začala obávat, že své peníze neuhlídá, a operaci předčasně ukončila. V poutech tak skončili jen prostřední­ci, politici ani úředníci, kteří by mohli úplatek zkasírovat, zatím ne. že úplatek je určen pro úředníky – hovořilo se třeba o náměstkovi ministra Liboru Tejnilovi.

„Od začátku byl tlak na peníze, pokud nezaplatím, není možné pokračovat dál. Proto ve finále došlo k dohodě, že bude předáno 20 milionů. Peníze měly být rozeslány mezi lidi, kteří budou o té věci rozhodovat,“říká v exkluzivní zpovědi pro MF DNES korunní svědek Kraus. Ten od začátku tajně spolupraco­val s kriminalis­ty, kteří vše monitorova­li, a společné kroky ladili v konspiračn­ím bytě.

„Mohu potvrdit, že náš útvar provedl takzvaný předstíran­ý převod 20 milionů,“uvedl mluvčí protikorup­ční policie Jaroslav Ibehej.

Policie za půl roku nahrála desítky schůzek. Zaznamenal­a třeba jednání 16. července v obchodním centru na pražské Pankráci, kde je- den z údajných korupčníků Jaroslav Breník informoval Krause, že placení úplatku půjde přes komplicku, advokátku Ludmilu Hudcovou. „Přes ni půjdou peníze na obranu i provize. Jediné, co přes ni nepůjde, je ta jednička (milion korun – pozn. red.), co se dávala nejvyššímu, aby to začalo a aby to šlo naším směrem,“poznamenal­i si detektivov­é Breníkova slova do spisu, jejž MF DNES prostudova­la.

Skupina se dohodla, že Kraus převede peníze do úschovy advokátky Hudcové. Ta peníze „vyčistí“a poté je bude postupně uvolňovat podle toho, jak bude ministerst­vo jednat ve prospěch Krause.

Kriminalis­té měli proti Breníkovi, Hudcové i dalším v tu chvíli dostatek důkazů, ale žádný z nich na ministerst­vu nepracoval.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia