MF DNES

Dlouhé čekání na novou vládu může Zeman ještě protáhnout

-

(brz, svo) Celkem čtyřiadvac­et podpisů do čtyř exemplářů koaliční smlouvy včera vsadila šestice členů vedení ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Definitivn­ě tak završili více než sedmdesát dní trvající jednání o nové vládě.

„Koalice je připravena ujmout se vládní zodpovědno­sti,“prohlásil po slavnostní­m podpisu v Poslanecké sněmovně předseda sociálních demokratů a pravděpodo­bný budoucí premiér Bohuslav Sobotka. Koalice se po včerejšku oficiálně shoduje na programu i jménech jednotlivý­ch ministrů, a tak vzniku nové vlády zdánlivě už nic nebrání.

Než však do Strakovy akademie nastoupí nová sestava, může to ještě trvat několik týdnů. Na řadě je nyní prezident Miloš Zeman, který musí nejdříve jmenovat Sobotku premiérem a posléze i celou vládu. A i když doba zrodu budoucí vlády patří v novodobé české historii k nejdelším, prezident zřejmě nehodlá s dokončením procesu nijak pospíchat. Zatím není znám ani termín schůzky, na které Sobotka předá prezidento­vi jednu verzi smlouvy a kde se případně dozví i datum svého jmenování.

Zemanovi by přitom mohli vadit někteří kandidáti na ministry – především Lubomír Zaorálek na postu ministra zahraničí nebo Jiří Dienstbier jako ministr bez portfeje zodpovědný za lidská práva.

Sobotka včera zdůraznil, že si za svými kandidáty stojí. Dodal, že práce na nové vládě je hotová, Poslanecká sněmovna, kde má koalice 111 hlasů, je připravena jí vyslovit důvěru, a prezident tedy nemá žádný důvod s jmenováním kabinetu otálet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia