MF DNES

„Ministři“už plánují změny. Hrad večírek s Rusnokem

Termín, kdy vznikne nový kabinet, je v nedohlednu. Jisté je jen to, že se prezident za 14 dní rozloučí se svou vládou v Lánech.

-

Koaliční smlouva podepsána, ministři nominováni. Prezident by mohl jmenovat Bohuslava Sobotku premiérem třeba už zítra. A do konce týdne by si dekret mohli odnášet i jeho ministři.

Jenže tak rychlé to rozhodně nebude. Prezident si dává načas. Zatím se teprve hledá termín schůzky, na které se Sobotka dozví, kdy ho prezident jmenuje premiérem.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odmítl upřesnit, zda to bude tento, či příští týden. I kvůli tomu se uvnitř ČSSD šíří obavy, že Zeman bude vznik nové vlády ještě relativně dlouho blokovat. Mnozí politici totiž mají informace, že jmenována by měla být až po 20. lednu.

Tomu by odpovídal i fakt, že Rusnokova úřednická vláda se pojede s prezidente­m rozloučit do Lán jen několik dní předem.

„Poslední neoficiáln­í informace byla, že rozloučení naší vlády s prezidente­m má být 17. ledna, dozvím se to v sobotu, kdy je schůzka prezidento­vých poradců,“říká ministryně spravedlno­sti v demisi Marie Benešová. Její kolegové termín 17. ledna potvrzují.

Takové oddalování je netradiční i s ohledem na minulost. Většina premiérů měla svou vládu jmenovanou zhruba třicet dní od voleb. A to i velmi křehké koalice, jako třeba ta Vladimíra Špidly z roku 2002. Tehdy se spojil s Unií svobody a lidovci a měl k dispozici jen 101 hla- sů. I tak byla vláda jmenována 29 dní od voleb. Sobotkova koalice má dohromady mnohem jistější většinu: 111 poslanců. nancí Babiš si připravil prezentaci, kde vypočítáva­l, kolik jeho holding takové projekty v posledních letech stály.

Chtěl tak odvrátit kritiku vůči kandidátov­i na ministra životního prostředí Richardu Brabcovi. Bývalý finanční ředitel Spolany a generální ředitel Lovochemie je stále členem představen­stva Svazu chemického průmyslu ČR, z čehož jsou ekologové zděšeni.

Kromě Brabce šéf ANO na tiskovce bránil také svého dalšího kandidáta do vlády Antonína Prachaře, jenž se má stát ministrem dopravy. Prachař vybudoval přepravní firmu Omega servis holding a podle kritiků se může – stejně jako Babiš – ocitnout ve střetu zájmů. Šéf ANO argumentuj­e tím, Prachař firmu prodává nadnárodní společnost­i, a bude tak patřit mezi nejmajetně­jší členy vlády.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia