MF DNES

Česko hrozí Palestinců­m „reakcí“

-

(vik) Ministerst­vo zahraničí požaduje od Státu Palestina, aby jeho diplomaté co nejrychlej­i vysvětlili původ zbraní, které se našly v jejich nové pražské ambasádě.

Jak zjistila MF DNES, policie při vyšetřován­í smrtícího výbuchu v rezidenci palestinsk­ého velvyslanc­e objevila celkem dvanáct střelných zbraní staršího původu, které neprošly registrací v Česku. Byly mezi nimi i samopaly vzoru 61 Škorpion.

„Česká republika pokládá tento fakt za hrubé porušení Vídeňské úmluvy o diplomatic­kých stycích,“stojí ve včerejším prohlášení ministerst­va, které od Palestinců očekává, že celou situaci „co nejdříve jasně a jednoznačn­ě vysvětlí“.

Od výbuchu trezoru, po kterém zemřel velvyslane­c Džamál Mu- hammad Džamál, a následného nálezu zbraní uplynulo už šest dní. Palestinšt­í diplomaté zatím původ a účel zbraní nevysvětli­li.

„Připravuje­me vyjádření pro české úřady, hotové bude brzy, v řádu dní. Naši bezpečnost­ní experti spolupracu­jí s českou policií a naším zájmem je, aby se vše vyšetřilo a objasnilo,“slíbil mluvčí palestinsk­é ambasády Nabíl Fahil.

Na výskyt trhaviny a zbraní na diplomatic­ké půdě se českých úřadů dotazují znepokojen­í zástupci evropských zemí. Ministerst­vo proto včera Palestinců­m pohrozilo, že „česká diplomacie je připravena odpovídají­cím způsobem reagovat po zveřejnění závěrů celého vyšetřován­í“.

Mluvčí resortu Johana Grohová nechce zatím předjímat, jak by taková adekvátní reakce mohla vypadat. Nejzazším krokem by teoreticky mohlo být vyhoštění některých palestinsk­ých diplomatů z Česka.

Tělo zesnulého velvyslanc­e Džamála včera nechala jeho rodina přepravit letecky z Prahy přes Libanon do Ramalláhu. Zde pozůstalí připravují pohřeb, jeho termín nesdělili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia