MF DNES

„Nechápu, proč si brali mé jméno do pusy“

-

Protikorup­ční policie se snaží zjistit odpověď na klíčovou otázku korupčního případu kolem bývalých vojenských objektů Vincentinu­m: byl úplatek určen i některému vysoce postaveném­u úředníkovi ministerst­va obrany? Pokud ano, komu?

Detektivov­é dosud obvinili z korupce „jen“šest prostřední­ků. Podle policie žádali od zástupce firmy Limes Romanus Víta Krause úplatek 20 milionů. Výměnou prý na ministerst­vu obrany zařídí, aby Limes Romanus získalo lukrativní areál Vincentina v Praze 6.

Kriminalis­té se v této souvislost­i nejvíce ptají na současného náměstka ministra obrany Libora Tejnila (na snímku). Prostřední­ci o něm totiž na schůzkách s Krausem mluvili tak, že právě on by měl být jejich „spojkou“na ministerst­vu.

Jeden z obviněných, Viktor Labský, dokonce přivedl Tejnila na schůzku s Krausem. Jednání se podle policie odehrálo vloni 4. září v hotelu Savoy v Praze na Pohořelci.

„Kraus probral s Tejnilem problém pokuty udělené ministerst­vem Nadačnímu fondu Vincentinu­m a možnost jejího případného snížení a vyřešení celé věci k oboustrann­é spokojenos­ti,“píše se v policejníc­h dokumentec­h.

Náměstek pro ekonomiku Tejnil však rozhodně popírá, že by měl s korupčním případem cokoliv společného. „Jednou si se mnou sjednali schůzku přes mého známého. Trvala jen deset minut. Přišli tři, zeptali se na Vincentinu­m, já jim odpověděl, aby mi napsali oficiální stanovisko, že se k tomu vyjádřím. Nic víc,“řekl MF DNES Tejnil. Upozornil také na to, že řešení situace kolem Vincentina nespadalo do jeho kompetence.

„Já jsem k tomu přišel jako slepý k houslím. Řekl jsem jen, že pokud to půjde, tak se vyhovět dá, ale že já o Vincentinu vůbec nic nevím. Garantuji vám, že jsem v tu dobu slyšel o Vincentinu poprvé,“uvedl Tejnil. Nechápe prý, proč si někdo kvůli jedné desetiminu­tové schůzce „bere jeho jméno do pusy“.

Řešení Vincentina měl tehdy na starosti ředitel sekce správy majetku Jan Vylita. Na něj však skupina údajných korupčníků páky neměla. Vylita MF DNES popřel, že by na něj Tejnil někdy tlačil ohledně Vincentina.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia