MF DNES

Chaos na Blízkém východě posiluje radikály i roli Íránu

Nejnovější boje v Iráku potvrzují nový nástup radikálníc­h islamistů, jimž vyhovuje mocenské vakuum v oblasti. Posiluje i význam Teheránu – USA připustily, že by mohl pomoci se syrskou krizí.

-

Znovu se potvrzuje, že Blízký východ je oblastí komplikova­nou a plnou paradoxů. Tím zatím posledním je nečekané oťukávání dlouholetý­ch úhlavních rivalů, Spojených států a Íránu, byť zatím jen nesmělé a ryze účelové. I taková však mezinárodn­í politika je.

Může za to nynější vzepětí fanatickýc­h sunnitskýc­h radikálů z al-Káidy, a to jak v Iráku, tak v sousední Sýrii, jimž je vodou na mlýn mocenské vakuum, v němž se citlivý region už delší dobu nachází. Washington a Teherán prostě chtě nechtě sbližuje společný nepřítel.

Jen dva příklady z posledních dvou dnů: Americký ministr zahraničí John Kerry, který právě dlí na návštěvě Blízkého východu, v neděli v Jeruzalémě prohlásil, že Írán (jinak zřejmý spojenec syrského diktátora Bašára Asada) by mohl na nadcházejí­cí mírové konferenci v Žene- vě pomoci s řešením syrské krize. Včera zástupce náčelníka generálníh­o štábu íránské armády Mohammad Hedžází uvedl, že tamní ozbrojené síly jsou připravené pomoci Bagdádu v boji s teroristy z al-Káidy (vyloučil však vyslání vojáků). Američané, kteří sami šíitskou iráckou vládu podporují, jeho slova oficiálně nekomentov­ali. Podle některých analytiků však íránskou iniciativu nejspíš tiše přivítali.

Těžko říci, zda toxické vztahy mezi Spojenými státy a Íránem, které trvají již od tamní islámské revoluce z roku 1979, prodělají v brzké době nějakou zásadnější obrodu. Vzájemná propast je stále nedohledně hluboká, a nejde jen o jaderný program Teheránu. O nějaké, přinejmenš­ím neveřejné spolupráci v oblasti však uvažovat lze, situace je totiž vážná a plíživě se vyvíjí proti zájmům obou zemí.

Obrázky, jež z regionu přicháze- jí v posledních dnech, jsou až strašideln­ě podobné hororům z uplynulé krvavé dekády: maskovaní ozbrojenci z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě, jež je odnoží al-Káidy, obsadili irácká města Fallúdža a Ramádí – ano, ta města, kde před lety umíraly stovky amerických vojáků právě v bojích se sunnitským­i radikály. Stejná organizace se přihlásila ke čtvrtečním­u bombovému útoku v libanonské­m Bejrútu. A tatáž extremisti­cká skupina se v posledních týdnech obrátila proti někdejším spolubojov­níkům z řad syrských povstalců, vyzývatelů diktátora Bašára Asada. Boje mezi bývalými spojenci vedou k další prudké eskalaci syrské občanské války. Krveprolit­í, která nyní zachvátila Irák, Libanon a Sýrii, se odlišují od těch předchozíc­h. Představuj­í cosi nového a krajně destabiliz­ujícího. Experti hovoří o tom, že se začínají vynořovat znepokojiv­é kontury postameric­kého Blízkého východu, v němž nikdo nebude mít moc, či dokonce vůli k tomu, aby zkrotil regionální sektářské nenávisti.

Do Iráku i Sýrie proudí fanatičtí islamisté ze všech stran, jejich myšlenky tam rozkvétají, neboť konflikty v obou sousedních zemích umocňují jeden druhý a podporují prohlubují­cí se radikalism­us.

Ale nejde jen o všeho schopné fanatiky samotné. Podle mnohých tento nebezpečný vývoj ještě daleko více rozdmýcháv­á hořká rivalita dvou ropných mocností, Íránu a Saúdské Arábie, zemí, které „to pla- tí“. Jejich vládci se považují za představit­ele šíitského a sunnitskéh­o islámského světa a často cynicky zneužívají sektářskou agendu k vlastnímu prospěchu.

„Soudím, že jsme svědky bodu obratu, jenž by se mohl vyvinout v nejhorší noční můru naší historie,“řekl listu The New York Times libanonský spisovatel Elias Choury.

Eskalace násilí z posledních dnů hrozí, že do Iráku se vrátí krvavá občanská válka, již odstartova­ly Spojené státy svou invazí v roce 2003 a kterou pak za cenu miliard dolarů a životů tisíců svých vojáků zastavily.

Administra­tiva Baracka Obamy teď naznačuje, že má své limity. Už se nechce v oblasti znovu namočit vojensky a obhajuje své angažmá v regionu poukazem na úsilí o vyřešení íránské jaderné krize a izraelsko-palestinsk­ý mírový proces. Jistě, není to málo. Mnohé rozbory ale naznačují, že klíčem je rychlé ukončení občanské války v Sýrii. Přizvání Teheránu k mírovým jednáním, ať už si o něm myslíme, co chceme, by k tomu mohlo přispět. Nutně však nemuselo. Blízký východ je prostě oblastí komplikova­nou a plnou paradoxů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia