MF DNES

Barmská hra na demokracii. Zn.: Velmi křehká

Po půlstoletí vojenské diktatury se Barma před třemi lety začala otevírat. Režim uvolnil šrouby, pustil politické vězně včetně Su Ťij a otevřel dveře cizincům. Jenže vyhráno zdaleka není, křehká barmská hra může stále skončit nezdarem.

-

„Za vším stojí cronies,“říká novinář Zayyar Nanda v redakci listu The Eleven, jednoho z největších deníků v Barmě. „Komu myslíte, že patří všechny velké podniky?“

Cronies... Tenhle anglický archaismus patří v západním světě spíš už jen do slovníků. Zato v Barmě jej slyšíte na každém kroku. Cronies neboli kumpáni. Cronies neboli skvělý návod k pochopení současných poměrů v Barmě. Poměrů stejně neprůhledn­ých, jako jsou kalné vody zdejšího životadárn­ého veletoku Iravádí.

Dnešní Barma (nebo také Myanmar, jak zní oficiální název šedesátimi­lionové země), stojí momentálně na důležité křižovatce. Někdejší britská kolonie, jež platila za jedno z nejúrodněj­ších míst v jihovýchod­ní Asii, má za sebou skoro pět dekád tvrdé vojenské diktatury. Junta se chopila moci v roce 1962 a zavedla vše, co má totalitní režim mít: od tuhé cenzury přes centralizo­vané hospodářst­ví a de facto zavřené hranice až po tvrdé stíhání jinak smýšlející­ch.

Před zhruba třemi lety se však režim začal uvolňovat, otevírat. Generálové svlékli uniformy (i když v čele země v podstatě zůstali), po letech pustili z domácího vězení nejznámějš­í disidentku planety Aun Schan Su Ťij a přikročili k jistým demokratiz­ačním reformám.

Což má samozřejmě mnoho důsledků. Třeba ohromný příliv zahraniční­ch investic. Nebo skutečnost, že si teď kdokoliv může kamkoliv pověsit portrét Su Ťij a nikdo jej za to nebude zavírat do vězení.

Ovšem je-li na místě optimismus, pak jen velmi opatrný. Někdejší generálové sice propustili stovky politickýc­h vězňů, ale situaci ve společnost­i pořád bedlivě sledují. Do země se sice teď mohou valit (a také valí) hordy turistů, ale nikde není psáno, že to tak bude napořád. A hlavně: generálové už sice nemají uniformy, ale jejich zájmy zůstaly stejné. Peníze. Legalizova­li si své vlastní majetky a onen příliv investic kontrolují ponejvíce zase oni. Kumpáni. Cronies. slučitelné články. Kupříkladu ten, který říká: na post prezidenta nesmí kandidovat nikdo, kdo je v příbuzensk­ém vztahu s cizinci. Což v barmském kontextu znamená jediné – jde o způsob, jak utnout prezidents­ké ambice Su Ťij. Vdově po britském profesorov­i a matce dvou synů s britskými pasy.

„Je to naprosto účelově použitá část staré ústavy z roku 1947, jež původně sloužila k ochraně státu s koloniální minulostí před cizími vlivy. Doteď na ni nikdo nebral ohled. Bývalí velvyslanc­i, ministři, a dokonce expremiér, ti všichni měli za ženy cizinky. Proč zrovna teď vyšla na světlo? Každý ví, že je to kvůli Su Ťij,“rozčiluje se U Tin Oo, spolupraco­vník někdejší disidentky a její zástupce v politické straně jménem Národní liga pro demokracii (NLD). „Děláme všechno, abychom to změnili,“tvrdí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia